Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu (Halkevi Binası)

Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu (Halkevi Binası): Temel hedefi Batılılaşma olan Türkiye Cumhuriyeti’nin liderlerinin benimsediği bir yaklaşım uyarınca, 1930’lu yıllarda Türkiye’deki mimarlık ortamında ulusal yerine uluslararası eğilimler benimsenmiş, sadelik, ekonomi ve işlevsellik gibi kavramlar etkin olmuştur.  Bu yaklaşımın bir örneği de günümüzde Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu olarak bilinen Halkevi binasıdır. Halkevlerinin 6. kuruluş yılı nedeniyle Bursa’da bir halkevi binası için 1938 yılında bir mimari proje yarışması düzenlenmiş, yarışmaya beş mimar katılmış ve Türkiye’nin ilk kadın mimarlarından biri olan Münevver Belen tarafından hazırlanan proje uygulanmak üzere seçilmiştir. Projede binanın zemin katında büyük bir sinema salonu ve derslikler, birinci katında idari bölümler, ikinci katında ise Atatürk’e ayrılan mekanlar bulunmaktadır. İnşaat 1940’da tamamlandıktan sonra halkevi çeşitli etkinliklerine bu binada devam etmiş, ancak  1951’de Türkiye’deki tüm halkevlerinin kapatılmasına paralel olarak, 2 Numaralı Hükümet Konağı ismini alan bina, önce sinema, 1957’den itibaren de tiyatro olarak hizmete devam etmiştir. Zaman içinde bina önemli değişimler geçirmiş, teras çatısı yerine kiremit kaplı kırma bir çatı inşa edilmiş, ayrıca binaya çeşitli eklentiler yapılmıştır.

(Bursa Ansiklopedisi, Cilt 2, 826-830; Cilt  4, 1618-1625; Dostoğlu, “An Analysis of the 20th Century Architectural Heritage in Bursa”, 35-41)