ALAN YÖNETİMİ: DENEYİM VE PAYLAŞIMLAR EĞİTİM PROGRAMI TAMAMLANDI

Çekül Akademi, Tarihi Kentler Birliği ve Türkiye Belediyeler Birliği tarafından ortaklaşa yürütülen, “Alan Yönetimi: Deneyim ve Paylaşımlar Eğitim Programı”nın 5. Modülü 13-14 Ekim 2015 tarihlerinde Bursa’da gerçekleştirildi.

2014 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne dahil olan ve onaylı Yönetim Planı bulunan Bursa (Hanlar Bölgesi&Sultan Külliyeleri) ve Cumalıkızık alanlarında inceleme ve analiz çalışmaları yapılabilmesi için Bursa Alan Başkanlığı’na başvurularak bir program düzenlendi. 13 Ekim Salı günü Dünya Miras Alanlarında teknik inceleme gezisi ile başlayan program, öğleden sonra Cumalıkızık Kültür Merkezi’nde katılımcıların alan gezisini değerlendirmesi ile devam etti. Programa Çekül Vakfı Bursa temsilcisi ve Bursa Alan Başkanlığı Danışma Kurulu üyesi Mithat Kırayoğlu da katılarak, 1980’li yıllarda Cumalıkızık’taki tarihi evlerin tescillenme süreci ve Cumalıkızık evlerinin mimarisi ile ilgili dikkat çekici bilgiler verdi. Eğitim programının ilk günü, Bursa Alan Başkanı Prof.Dr. Neslihan Dostoğlu’nun “Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğunun Doğuşu” ve Dünya Miras Listesi’ne giriş sürecinin sunumu ile tamamlandı. Bursa Alan Başkanı Dostoğlu, süreçteki deneyimlerini konu ile ilgili Türkiye’nin çeşitli Belediyelerinden gelen arkeolog, sanat tarihçisi, mimar, mühendis gibi farklı uzmanlık alanlarında çalışan katılımcılara aktardı. 14 Ekim Çarşamba günü ise Bursa Şehir Kütüphanesi’nde Fasilitatör (Program Yürütücüsü) Hamdi Özgan yönetiminde Proje Yönetimi uygulama çalışması, Bursa Alan Başkanı Prof.Dr. Neslihan Dostoğlu ve Bursa Alan Başkanlığı koordinatörü Y. Mimar Ayten Başdemir, Y.Restoratör Mimar Birben Durmaçalış ve Y.Sanat Tarihçisi Eser Çalıkuşu moderatörlüğünde katılımcılarla interaktif eğitim ve atölye çalışması gerçekleştirildi. Bursa Alan Başkanlığı ekibi, katılımcıların kentlerindeki alanların sorunları üzerinden yapılması gereken eylemlerle ilgili katılımcılara yol gösterdi. Program katılımcıların görüşlerinin alındığı değerlendirme bölümüyle sonlandırıldı.