AVRUPA MİRAS GÜNLERİ ETKİNLİKLERİ SONA ERDİ

 

Açılış Paneli

 

1-3 KASIM  tarihleri arasında Bursa’da gerçekleştirilen Avrupa Miras Günleri etkinlikleri sona erdi.

Etkinlinlik, 1 Kasım Cuma günü Tayyare Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen UNESCO Dünya Mirası Adaylık Süreci ve Yönetim Planı’ konulu açılış  paneliyle başladı. Panelde açılış konuşmalarını, Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Recep ALTEPE, Bursa Valiliği Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi USTA ve  Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Abdurrahman Arıcı yaptı.

Başkan Altepe, Bursa’da tüm tarihi eserlerin gün yüzüne çıkarıldığını hatırlatarak, “Büyükşehir Belediyesi olarak oluşturduğumuz birimlerle, Cumhuriyet’in ilk yapılarından başlayarak, kent ziynetlerini öne çıkarma noktasında çalışmalarımızı yaptık. Tüm Türkiye’yi ayağa kaldırdık, tüm üniversitelerimizle diyaloğa geçtik ve Bursa’yı bir laboratuvara çevirdik. Bursa’nın her alanda değerinin artması için çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.

Başkan Altepe, ayağa kaldırılan eserlerin işlevlendirilerek değerlendirildiğini sözlerine ekleyerek, “Tarihi eserlere fonksiyon kazandırılması önemliydi. Bu eserler sosyal, kültürel ve sanatsal faaliyetlerin merkezi haline geldi, işlev kazandı. Hedefimiz Bursa’nın sarayının da ortaya çıkarılmasıdır. Bey Sarayı’nı da en kısa zamanda orijinal haliyle ortaya çıkaracağız” şeklinde konuştu.

Başkan Altepe, kent kültürü konusunda 9 yılda 155 eserin hazırlandığını, 3 yılda ipek, bilim ve kılıç kalkanın da aralarında bulunduğu 5 müzenin kente kazandırıldığını ve 7 yeni müzenin daha Bursa’ya kazandırılacağını ifade etti. Arkeopark ile insanların zaman tüneline gireceğini de sözlerine ekleyen Başkan Altepe, “Bursa’da gerçekleştirilen Avrupa Miras Günleri, Avrupa’nın bir parçası olduğumuzu gösteren önemli çalışmalarımızla Bursa’nın ve Türkiye’nin tanıtımına ve turizmine katkı sağlayacaktır” ifadesini kullandı.

Bursa Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta ise Bursa’nın tarihe yön veren şehirlerden biri olduğunu hatırlatarak, “Bursa, Türkiye’nin 2023 hedefine taşınacağı önemli noktalardandır. Bursa, 4 mevsim alternatif turizm imkanı sunan önemli bir kültür ve turizm merkezi konumundadır. Bursa, ortak bir kültürü oluşturmak ve kültürel mirasın korunması amacıyla ciddi adımlar atmaktadır. Kente gelen konukların Bursa’nın güzelliklerini yudum yudum içeceğini umuyorum” dedi.

Usta, Türkiye’nin tanıtımı, iletişimi ve işbirliği noktasında da organizasyonun önemli olduğunu vurguladı.

 

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Abdurrahman Arıcı da ‘Avrupa Miras Günleri’nin tarihiyle ilgili bilgiler verdiği açıklamasında, “Bursa’daki tarihi dokuya ve Balkanlardaki tarihi kültür mirasına sahip çıkılması adına yapılan çalışmalardan dolayı Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’ye teşekkür ediyorum” dedi.

Türkiye’nin tarihi mirasa çok büyük değer verdiğini belirten Arıcı, Marmaray’ın gecikmesinin sebebini de Yenikapı’da çıkan tarihi kültürün önemsenmesiyle bağlantılı olduğunu söyledi. Arıcı, organizasyonun Bursa’nın tanıtımına katkı sağlayacağını vurgulayarak, “50 ülkede kutlanan Avrupa Miras Günleri’nde ele alınan ve kültürel mirasın korunması adına yapılan çalışmalar, hem ulusal hem de uluslararası çapta zengin kültürün korunmasında etkili olmaktadır. Avrupa Miras Günleri, Avrupa Kültür bilincinin gelişmesi ve etkileşiminin de sağlanmasına neden olmaktadır” diye konuştu.

Konuşmaların ardından, UNESCO Dünya Mirası Adaylık Süreci ve Yönetim Planı konulu panel gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediyesi Etüd Projeler Dairesi Başkanı Nalan Fidan, ‘Adaylık sürecinde Bursa ve Büyükşehir Belediyesi’nce Yürütülen Çalışmalar’ konusunu detaylarıyla anlattı. İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü’nden Prof. Dr. Zeynep Ahunbay’ın başkanlığını yaptığı oturumda; Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan Kültür ve Turizm Uzmanı Seda Duzcu, ‘UNESCO Dünya Mirası Alanları – Türkiye’ konusunu, İKÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü ve Bursa Alan Başkanı Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu, ‘Bursa ve Cumalıkızık Yönetim Planı’ konusunu ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan Kültür ve Turizm Uzmanı Umut Özdemir de ‘Avrupa Miras Günleri’ konusunda katılımcıları bilgilendirdi.

UNESCO Dünya Mirası Adaylık Süreci ve Yönetim Planı  konulu açılış  paneli sunumları için tıklayınız.

 

 

Avrupa Miras Günleri resmi internet sitesi için tıklayınız.

 

 

Arkeopark Ziyareti

Etkilik kapsamında, 1 Kasım Cuma günü 14:00’da, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve beraberindeki heyet,  Bursa-İzmir karayoluna paralel Akçalar Aktopraklık mevkiinde bulunan ve Büyükşehir Belediyesi´nin İstanbul Üniversitesi´yle ortaklaşa gerçekleştirdiği çalışmalar sonucunda oluşturulan Türkiye´nin ilk Arkeopark’ına ziyarette bulundu. ALTEPE, önümüzdeki yaz aylarından itibaren Arkeopark’ın faaliyete geçeceğini söyledi.

Başkan Altepe, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bursa Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi´nce düzenlenen ´Avrupa Miras Günleri´ne katılan yetkililerle birlikte, 8500 yıllık tarihi içerisinde barındıran Arkeopark alanını gezdi. Bölgede 8500, 7000 ve 300 yıl önce yer alan köylerin birebir maketlerinin yer aldığı alanı dolaşan gruba, Arkeopark´ın kazı çalışmalarını yöneten İstanbul Üniversitesi (İÜ) Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Prehistorya ABD Öğretim Üyesi Doç.Dr. Necmi Karul da eşlik etti.

Ziyaretçiler zaman tünelinden geçecek

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, hazırlık çalışmaları 2004 yılından bu yana sürdürülen Arkeopark´ın idare binası, sergileme alanları, toplantı odaları ve merkez binasıyla önümüzdeki yaz tam anlamıyla hizmet vermeye başlayacağını ifade etti. Bölgede 8500, 7000 ve 300 yıllık 3 ayrı köyün bulunduğunu, Arkeopark´ı ziyaret eden grupların zaman tünelinden geçerek yüzyıllar öncesini yaşayacaklarını ifade eden Başkan Altepe, “İzmir karayoluna paralel Aktopraklık´ta bulunan bu alan, ziyaretçileri binlerce yıl öncesine götürecek. Türkiye´nin belki de en uğrak yeri olacak.” dedi.

Arkeopark´ı ziyaret edenlerin geçmiş dönemler ve o dönemlerdeki hayat şartlarıyla ilgili geniş kapsamlı bilgiler edineceğini söyleyen Başkan Altepe, “Avrupa´ya olan yerleşim buradan başladı. Bu bölgede yaşayan insanlar, Trakya üzerinden Balkanlar´a ve sonrasında tüm Avrupa´ya yayıldı. Dolayısıyla burası, Bursa´nın ve Türkiye´nin alanında en ayrıcalıklı bölgeleri. Yapılan kazı çalışmalarından elde edilen veriler, tüm bu tespitlerimizi doğruluyor.” diye konuştu.

Osmanlı köyü de olacak

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, yakın zamanda Arkeopark alanına yeni bir Osmanlı köyü ekleneceğini de açıkladı. Köyün inşa edileceği alanda Osmanlı´nın tüm yaşam imarelerinin bulunacağını, dönemin mimarisine sahip evlerden konaklama tesislerine, sosyal hayattaki donelerden günlük hayatı yansıtan hediyelik eşyalara kadar inanılmaz bir zenginliğin ziyaretçilerle buluşturulacağını belirten Başkan Altepe, “Hazırlıklarımız tüm hızıyla sürüyor. İnşallah Aktopraklık´ta Cumalıkızık benzeri aktif bir turizm şehrini daha kurmuş olacağız. Tüm alanlarla birlikte Arkeopark, turizm uygulamalarıyla birlikte eşine az rastlanır bir zenginliği bünyesinde barındıracak.” şeklinde konuştu.

İÜ Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Prehistorya ABD Öğretim Üyesi Doç.Dr. Necmi Karul ise, 2004 yılından beri Aktopraklık Höyüğü´nde gerçekleştirdikleri kazı çalışmalarının sonucunda tarihi geçmişi 8500 yıla kadar uzanan yerleşim merkezlerini açığa çıkarttıklarını anlattı. Bölgede kesintisiz 1000 yıllık yaşamın olduğunu, kazılardan çıkan arkeolojik verilerle tarih öncesi çağlara uzanan antik köyleri oluşturduklarını söyleyen Karul, “Çalışmalar tamamlandığında ziyaretçiler, burada, hayatın kırılma noktalarını kısım kısım görme imkanına kavuşacaklar.” ifadelerini kullandı.

 

 

Muradiye Külliyesi Ziyaret Açılışı

Etkinliğin ikinci gününde, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe  , Muradiye Külliyesi´nin yenilenmesi çalışmaları kapsamında Gülruh Hatun Türbesi´ni  ziyarete açtı.

Osmanlı başkenti Bursa’nın açık hava müzesine dönüşerek, turizmden alınan payın artırılması amacıyla bu dönem tarihi ve kültürel miras çalışmalarına büyük önem veren Bursa Büyükşehir Belediyesi, Muradiye Külliyesi´nin yenilenmesi çalışmaları kapsamında Gülruh Hatun Türbesi´ni de restore ederek yeniden ziyarete açtı. Türbenin açılışını gerçekleştiren Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa´nın sultanlar şehri olduğunu vurgulayarak, ecdad yadigarı eserlerin tek tek asıl kimliklerine döndürüleceğini söyledi.

 

Bursa´da Muradiye semtindeki Muradiye Külliyesi´nde bulunan türbenin açılışına Başkan Altepe´nin yanı sıra Harmancık Belediye Başkanı Mustafa Çetinkaya, Büyükşehir Belediyesi bürokratları, müteahhit firma temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Osmanlı’nın ilk 130 yılı ve 6 padişaha ev sahipliği yapan Bursa’nın ruhaniyeti olan ve her türlü nimeti bünyesinde barındıran bir kent olduğunu ifade etti. Osmanlı’nın ilk kent hayatına geçtiği şehrin de Bursa olduğuna dikkat çeken Başkan Altepe, kentin Sultanlar tarafından kurulan mahallelerden oluştuğunu hatırlattı. Çarşı ve Hanlar Bölgesi’nin Orhan Gazi, Çekirge’nin 1. Murat, Yıldırım’ın Yıldırım Beyazıt, Yeşil’in Çelebi Mehmet, Muradiye’nin 2. Murat tarafından oluşturulan semtler olduğunu kaydeden Başkan Altepe, “Bu nedenle Bursa’nın her köşesi ecdadımız ilk eserleriyle dolu. Büyükşehir Belediyesi olarak bu dönem 60-70 yıllık Cumhuriyet Dönemi eserlerinden, 600 yıllık Osmanlı eserlerine, 2300 yıllık Bitinya surlarına ve 8500 yıllık arkeolojik bölgelere kadar her alanda yoğun bir çalışma içine girdik. İçinde 12 adet türbe bulunan Muradiye Külliyesi de bunlardan biri.” dedi.

Konuşmasında Muradiye Külliyesi bünyesinde bulunan Gülruh Hatun Türbesi´nde yapılan restorasyon çalışmalarına da değinen Başkan Altepe, külliyede ´Osmanlı Hanedanı´ndan şehzadelerin, eşlerinin, çocuklarının, valide sultanların ve saraylıların mezarlarının bulunduğu´ 13 türbenin yer aldığını hatırlattı. Tarihi haziredeki 13 yapıdan biri olan ve Fatih Sultan Mehmet Han´ın oğlu 2. Bayezit´in eşi Gülruh Hatun´a ait türbede gerçekleştirilen çalışmalara ilişkin bilgiler aktaran Başkan Altepe, “Gülruh Hatun türbesinde restorasyon anlamında tüm çalışmalar tamamlandı. Türbe dışında cephede derz ve taş temizliği, mukarnas uygulamaları yapıldı. Türbe içinde de 19. yüzyıla ait Barok stili kalem işlerinin altında 15. yüzyıla ait kalem işleri açığa çıkartıldı. Bu konuda kurul kararı alınarak, 15. yüzyıl kalem işlerinin ihyası tamamlandı. Pencere doğramaları ve kapı onarımları başarıyla gerçekleştirildi.” dedi.

Gülruh Hatun Türbesi´nin arada yapılan tahribatlar ve değişik uygulamalardan arındırılarak özgün kimliğine büründürülğünü kaydeden Başkan Altepe, “Sultanlar Şehri Bursamızın ayrı bir değeri olan türbe, çatısından zeminine cephesinden doğramalarına kadar yeniden eski kimliğine döndü. Zemin döşemesi ve çevre düzenlemesiyle gerçekten ecdadımıza ve külliyeye yakışır hale geldi. Emeği geçenlere, katkı koyan herkese teşekkür ediyorum. Bursamıza, kültürümüze, insanımıza hayırlı olsun.” diye konuştu.

 

 

Ayrıca etkinlik kapsamında, Çalgıcı Mektebi Konseri, Sema gösterisi, Bursa ve İznik surları gezileri de yer aldı.

 


BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BURSA ALAN BAŞKANLIĞI
Adres:Bursa Büyükşehir Belediyesi Ek Hizmet Binası Altınova Mah. Fuar Cad. Kat:3 Oda No:321 16090 Osmangazi/BURSA 
Tel: 0224 716 16 44 Faks: 0 224 716 16 45 E-Posta: alan.baskanligi@bursa.bel.tr