ÇARŞIBAŞI KENTSEL TASARIM PROJE YARIŞMASI SONUÇLANDI

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Bursa Hanlar Bölgesi Çarşıbaşı Kentsel Tasarım Projesi’nin belirlenmesi için düzenlediği yarışma sonuçlandı.

Osmanlı’nın ilk başkenti olan Bursa’da 14. yüzyılda oluşmaya başlayan, 16. yüzyılda han, bedesten ve çarşıların oluşumuyla gelişimini tamamlayan Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi’nin etrafını çevreleyen binalardan arındırarak yeniden gün yüzüne çıkaracak projede bir etap daha aşıldı. Büyükşehir Belediyesi’nin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından da desteklenen projesinde, çalışmalar kapsamında Kızılay, İşkur, Merkez Bankası ve Pirinç Han’ın arkasındaki Bursalı Esiri Mehmet Efendi olarak bilinen 40’ıncı Osmanlı şeyhülislamına ait türbenin etrafını saran 15 dükkanın yıkımı tamamlanmıştı. Bir taraftan kamulaştırmalar devam ederken, diğer taraftan yıkımların ardından bölgeye uygulanacak projenin belirlenmesi amacıyla düzenlenen yarışma da tamamlandı.

Yarışmaya Amasya, İstanbul, Kahramanmaraş, Ankara, Bursa, Kayseri, Sakarya, Kocaeli ve Van’dan 35 proje katılmıştı. Yarışmanın jüri başkanlığını Bursa Alan Başkanı Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu’nun yapmış olup, Mimar Mithat Kırayoğlu, Y. Mimar Ahmet Yılmaz, Y. Mimar Bünyamin Derman, Mimar Ömer Selçuk Baz, Peyzaj Mimarı / Y. Kentsel Tasarımcı Sunay Erdem ve Şehir ve Bölge Plancısı Alp Kaya gibi alanında uzman isimlerden oluşan jürinin değerlendirme süreci tamamlandı. Jüri heyeti, Tophane yamaçları ile tarihi hanlar bölgesini bir bütün olarak ele alan ve bölgeyi tamamen yayalaştıracak Mimar Ece Avcı’nın ekip başı olduğu 10 numaralı projeyi birinci seçti. Yarışmada Mimar Osman Can Bagatır’ın ekip başı olduğu 22 numaralı proje ikinci ve Yüksek Mimar Fatih Yavuz’un ekip başı olduğu 35 numaralı proje de üçüncü oldu. Yarışmada ayrıca 3 proje de mansiyona değer görüldü.