26 OCAK 2012 TARİHLİ BASIN TOPLANTISI

BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, TARİHİ VE KÜLTÜREL MİRAS ALANINDA HAYATA GEÇİRDİĞİ ÇALIŞMALARI, UNESCO DÜNYA MİRASI LİSTESİ İLE TAÇLANDIRMAK İSTİYOR.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin, tarihi ve kültürel mirası ayağa kaldırma yönünde bugüne kadar yaptığı çalışmaları, ‘UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girerek taçlandırma yolundaki çalışmaları hız kazandı. Çalışmaları koordine etmek üzere kurulan Bursa Alan Başkanlığı’nın çalışmalarının anlatıldığı toplantıda konuşan Başkan Altepe, Bursa’yı dünya vitrinine çıkarmakta kararlı olduklarını söyledi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Cumalıkızık Erken Osmanlı Kentsel Ve Kırsal Yerleşimleri’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınma amacıyla 2000 yılında başlatılan ancak bugüne kadar somut bir gelişmenin yaşanmadığı çalışmalara hız verdi. Cumalıkızık’ın yanı sıra Tarih Çarşı ve Hanlar Bölgesi ile Sultan Külliyelerini de adaylık kapsamına alan Büyükşehir Belediyesi’nin 2009 yılında yeniden başlattığı çalışmalarda önemli bir mesafe kat edildi. Söz konusu alanlarda yetki ve sorumluluk sahibi kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütlerini, meslek odalarını, hak sahiplerini, uzmanları, alanların yönetilmesi ile ilgili hedef ve stratejileri belirleme, ortak kararlar alma ve uygulamalar yapmak üzere “Bursa Alan Başkanlığı” kuruldu. Her üç bölge ile ilgili olarak alan belirleme çalışmaları da tamamlanırken, Bursa Alan Başkanlığı’nın bugüne kadar yaptığı çalışmalar düzenlenen basın toplantısı ile kamuoyuna aktarıldı.

Bursa’yı bütün dünya tanıyacak

Tayyare Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, 60-70 yıllık Cumhuriyet dönemi yapıları, 700 yıllık Osmanlı mimarisi, 2300 yıllık tarihi surlar ve 8500 yıllık arkeolojik bölgeleri ile Bursa’nın dünya çapında keşfedilmeyi bekleyen cennet bir köşe olduğunu söyledi. Bursa’nın öncelikle turizm alanında gelişmesi amacıyla bu değerleri en iyi şekilde tanıtmakta kararlı olduklarını dile getiren Başkan Altepe, “UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne bu nedenle büyük önem veriyoruz. Dünya’da 936 yerin bulunduğu listede Türkiye’den sadece 10 yer var. Bursa olarak bu listeye girerek, değerlerimizi dünyaya tanıtmak ve turizmle gündemde olmak istiyoruz. Bu konuda gerekli çalışmalarımızı göreve gelir gelmez başlattık ve önemli bir mesafe kat ettik. Bu alanda hedef ve stratejilerin belirlenmesi için kurulan Alan Başkanlığı görevine de konunun uzmanı olan hocamız Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu getirildi. Bu yılsonuna kadar ön başvurularımızı yapıp, 2014 yılında da Bursa olarak bu listede yer almak istiyoruz” dedi.

Bursa’nın hedefi 2014

Bugüne kadar yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Bursa Alan Başkanı Prof.Dr. Neslihan Dostoğlu, 26 kişilik Danışma Kurulu ile 9 kişilik Eşgüdüm ve Denetleme Kurulu’nun oluşturulduğunu söyledi. Alan sınırlarının belirlenmesine yönelik çalışmaların da tamamlandığını ifade eden Prof.Dr. Dostoğlu, “Gerek hak sahipleri gerekse alan üzerinde etkili kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle bugüne kadar önemli çalışmalar yaptık. Büyük bir titizlikle adaylık dosyamızı hazırlayıp, Eylül ayında Kültür ve Turizm Bakanlığı’na vereceğiz. 2014 yılında da UNESCO Listesi’ne Türkiye’den girecek yer olmak istiyoruz” diye konuştu.

Türkiye’den 10 eser bulunuyor

UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde 936 kültürel miras, 267 de somut olmayan miras bulunuyor. UNESCO’ya üye 185 ülkeden 145’i, ‘dünya miras’ listesinde yer alırken, Türkiye de bu listede 10 eserle yer alıyor. Divriği, İstanbul, Kapadokya, Hattuşa, Nemrut Dağı, Pamukkale, Xanthos-Letoon, Safranbolu, Troya ve Selimiye Cami ve külliyesi Dünya Mirası Listesi’ndeki yerini korurken, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Hanlar Bölgesi, Sultan Külliyeleri ve Cumalıkızık başvuruları kabul edilirse bu sayı artacak.

Bursa Alan Başkanlığı tarafından yapılan çalışmalar ile izlenecek yok haritasının ele alındığı toplantıda Vali Yardımcısı Mustafa Karslıoğlu, İl Kültür Turizm Müdürü Ahmet Gedik, Vakıflar Bölge Müdürü Mürsel Sarı, Baro Başkanı Zekeriya Birkan ile ilgili akademik odaların temsilcileri ve kurum yöneticileri de hazır bulundu.

BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ

HABERİN VİDEOSU

9203_NLY_1357_201201261615 (Small) 9203_NLY_1362_201201261615 (Small)