BURSA’NIN UNESCO DÜNYA MİRASI İLAN EDİLİŞİNİN 4. YILDÖNÜMÜ KUTLANDI

Hanlar Bölgesi (Orhan Gazi Külliyesi ve Çevresi), Sultan Külliyeleri (Hüdavendigar, Yıldırım, Yeşil, Muradiye) ve Cumalıkızık Köyü tarihi alanlarını içerecek şekilde Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin koordinasyonunda hazırlanan “Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğu’nun Doğuşu” isimli Adaylık Dosyası’nın değerlendirilmesi sonucunda, Bursa, UNESCO Dünya Miras Listesi’ne 22 Haziran 2014 tarihinde, Katar’ın Başkenti  Doha’da gerçekleştirilen 38. Dünya Miras Listesi Komitesi’nde Türkiye’nin 12., dünyanın da 998. Üstün Evrensel Değere Sahip Miras Alanı olarak kabul edilmiştir. Bu sebeple Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından her yıl 22 Haziran’ı Kapsayan Günlerde «UNESCO Dünya Mirası Bursa Etkinlikleri» düzenlenmektedir.

Bursa’nın UNESCO Dünya Mirası ilan edilişinin 4. yıldönümünde ICOMOS Uluslararası Anıtlar ve Sitler Günü 2018 etkinliği kapsamında 20 Haziran 2018 Çarşamba günü Tayyare Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinlikler kapsamında “Nesiller Boyu Kültürel Miras: Fırsatlar ve Sorumluluklar Paneli” gerçekleştirildi ve “Bursa’da UNESCO Dünya Miras Alanları Öğrenci Resim Sergisi”nin açılışı yapıldı. Hem panel, hem de sergiye ilgi çoktu ve katılımcı sayısı yüksekti.

“Nesiller Boyu Kültürel Miras: Fırsatlar ve Sorumluluklar Paneli”ne Bursa Vali Vekili Yunus Fatih Kadiroğlu, Büyükşehir Başkanvekili Mihrimah Kocabıyık, yurt içinden ve dışından birçok akademisyen, öğrenciler, farklı kurumlardan temsilciler ve vatandaşlar katıldı. Vali Vekili Yunus Fatih Kadiroğlu, Bursa’nın Türkiye’de İstanbul’dan sonra en çok tarihi eseri barındıran şehir olduğunu söyleyerek Büyükşehir Belediyesi ve diğer ilgili kurumların gayretiyle tarihi eserlerin tekrar ayağı kalktığını belirtti. Büyükşehir Başkanvekili Mihrimah Kocabıyık ise Büyükşehir Belediyesi olarak her yıl kutlama etkinlikleri düzenlediklerini söyledi.

Panelin oturum başkanlığını Bursa Alan Başkanı Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu yaptı. Panele konuşmacı olarak katılan Oxford Brookes University Öğretim Üyesi Dr. Aylin Orbaşlı, “Kentsel Miras: Tanıtım ve Aidiyet” konusunda, Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Gül Ünal, “Kültür Varlıkları ve Afet Yönetimi: Gelecek İçin Şimdiyi Korumak” konusunda, Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Evrim Ölçer Özünel, “Gelecek Kuşaklara Miras: Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunmasında Riskli Alanlar” konusunda sunum yaparken, Genç ICOMOS Türkiye Temsilcisi Dr. Deniz İkiz Kaya da “Gelecek Nesiller İçin Tarihi Kentsel Peyzaj: Kentsel Miras Yönetimine Yerel Toplulukların Katılımı” konusunda sunumunu gerçekleştirdi.

Panelin ardından sergi açılışı yapıldı. Sergi açılışı sırasında açıklama yapan Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu, Bursa’nın UNESCO Dünya Mirası İlan Edilişinin 4. Yıldönümünü kutlamak üzere 2018 Haziran ayında gerçekleştirilen etkinlikler kapsamında önce panel yaptıklarını, daha sonra da sergi açılışını gerçekleştirdiklerini belirterek, şunları söyledi: “Bugün ayrıca Dünya Miras Alanlarımız içinde bulunan üç lisedeki öğrencilerin resimlerinin sergisini de açtık. Önce bu liselerdeki öğrencilere eğitimler verdik. Verilen eğitimlerden sonra öğrencilerin miras alanlarımızla ilgili resimler yapmasını istedik. Belirlenen okulların yöneticileri ve resim öğretmenleri de bu süreçte bize destek oldular. Buradaki amacımız, öğrencilerin tarih, kültür konusunda bilinçlenmelerini sağlamaktı. Öğrenciler resim yaparken kültür varlıklarını daha iyi algılıyorlar, öğreniyorlar.” Ayrıca Dostoğlu, “Önümüzdeki yıllarda da bu tür etkinlikler devam edecek. Aslında Alan Başkanlığı ekibi olarak biz yıl içinde çok çeşitli etkinlikler yapıyoruz. Çeşitli seviyelerdeki okullara giderek öğrencilere eğitim veriyoruz, öğretmenlerle ve farklı meslek gruplarıyla toplantılar yapıp onları da bilgilendiriyoruz. Alanların sorunları varsa yetkililere aktarıyoruz.” diye konuştu.

BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BURSA ALAN BAŞKANLIĞI
Adres:Sırameşeler Mah. Avrupa Konseyi Bulvarı B Blok Kat:5 16190 Osmangazi/BURSA
Tel: 0224 716 16 44 Faks: 0 224 716 16 45 E-Posta: alan.baskanligi@bursa.bel.tr