Fidan Han (Mahmut Paşa Hanı)

Fidan Han: Çarşı ve Hanlar Bölgesi’nde, Tuzpazarı aksı üzerinde yer alır. 15. yüzyılda Fatih Sultan Mehmed’in sadrazamı Mahmud Paşa tarafından İstanbul’daki Mahmutpaşa Külliyesi’ne gelir getirmesi için inşa ettirilmiştir. Mahmud Paşa Hanı olarak da bilinir. Kareye yakın büyük bir avlusu, avlu ortasında şadırvanı ve mescidi, etrafında da iki katlı revaklı dükkanları ve depoları yer almaktadır. Alt kattaki revaklar tonoz ile, üst kattaki revaklar ise kubbe ile örtülüdür. Tuğla ve kesme küfeki taşıyla işlenmiş temiz bir duvar işçiliği vardır. Alt katta 48 oda, üst katta 50 oda bulunmaktadır. Güneyde cümle kapısı, doğuda da ahırlar bölümünün kapısı yer alır. Ancak, ahırlar bölümü günümüze ulaşmamıştır. Çarşı tarafındaki odalar haricindeki tüm odaların dışa bakan pencereleri bulunmaktadır.

Baykal, Bursa ve Anıtları, 104; Bursa Ansiklopedisi, Cilt 2, 704-705; Kaplanoğlu, Bursa Anıtlar Ansiklopedisi, 57; Yalman, Bursa, 85