HATTUŞA’NIN UNESCO DÜNYA MİRASI’NA ALINIŞININ 30. YILI ÇALIŞTAYI

Çorum’un Boğazkale ilçesindeki Hattuşa antik kentinin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınışının 30. Yılına hazırlık niteliğinde bir dizi etkinlikle kutlandı.

28 Kasım 1986’da Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nce (UNESCO) Dünya Mirası Listesi’ne alınan Hattuşa, tarihin ilk organize devleti Hititlere başkentlik yapmış bir şehir. Beş bin yıllık geçmişe sahip kenti, dünya ilk olarak 1834 yılında keşfetti. İlk arkeolojik kazılar ise 1893 yılında başlatıldı. Günümüze kadar devam eden kazılarda on binlerce çivi yazılı tablet ve sayısız önemli eser gün yüzüne çıkarıldı. Bu eserler halen İstanbul, Ankara, Çorum ve Boğazkale’deki müzelerde sergilenmektedir. Türkiye’den listeye alınan 15 mirastan biri olan Hattuşa, her yıl yerli ve yabancı on binlerce turisti ağırlamaktadır.

Hattuşa’nın UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınışının 30. yılı için, Çorum Valiliği öncülüğünde Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı, Boğazkale Kaymakamlığı ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nce ‘UNESCO’nun 30. Yılında Hattuşa’ adıyla özel bir etkinlik düzenledi. 19-20 Eylül 2015 tarihlerinde Boğazkale’de ‘UNESCO’nun 30. Yılında Hattuşa’ ve ‘Boğazkale’de Turizmin Geleceği’ konulu çalıştay yapıldı. Çalıştaya, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Orman ve Su işleri Bakanlığı temsilcileri ile UNESCO Miras Alanı Listesi’nde bulunan 14 ilin Valiliği, ÇEKÜL Vakfı, UNESCO Türkiye Milli Komitesi, Alman Arkeoloji Enstitüsü, Boğazkale Kaymakamlığı, Hitit Üniversitesi, Boğazkale Belediyesi ve OKA Genel Sekreterliği yetkilileri yer aldı. 19 Eylül Cumartesi günü gerçekleştirilen çalıştaya Prof.Dr. Gülen Elmas Arslan, Osman Aydoğan, Dr. Fikret Üçcan, Dr. Fahri Yıldırım, İlhan Uçak, Ali Özüdoğru, Doç.Dr. Andreas Schachner, Doç.Dr. İlknur Taş, Yrd.Doç.Dr. Zeynep Aktüre, Umut Özdemir, Kadir Pürlü katıldılar. 20 Eylül Pazar günü ise Boğazköy Kazı Başkanı Andreas Schachner refakatinde Hattuşa Örenyeri gezisi gerçekleştirildi. Hattuşa’daki çalıştaya Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah Damar ve Bursa Büyükşehir Belediyesi Bursa Alan Başkanlığı’ndan ise Koordinatör Y. Mimar Ayten Başdemir ve Y. Sanat Tarihçisi Eser Çalıkuşu katıldılar.