Prof. Dr. Neslihan DOSTOĞLU TARKEM’in düzenlemiş olduğu çalıştaya katılım sağladı

Türkiye’nin UNESCO Dünya Mirası Alan Başkanları İzmir’de Bir Araya Geldi!

Tarihi Kemeraltı çarşısı, Basmane, Kadifekale, Yassıtepe ve Yeşilova Höyükleri ile Eski Smyrna alanını kapsayan İzmir Tarihi Liman Kenti’nin Ağustos 2022’de T.C  Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ve ardından UNESCO’ya sunulacak olan  UNESCO Dünya Miras Listesi adaylık dosyası çalışmaları kapsamında,  Türkiye’de bulunan UNESCO Dünya Miras Alanlarının Alan Başkanları uygulamaya yönelik bilgi paylaşımı gerçekleştirmek ve İzmir’in UNESCO adaylık dosyasına katkı sağlamak üzere  Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nce İzmir Tarihi Liman Kenti Alan Başkanlığının ev sahipliğinde “UNESCO Dünya Mirası Listesi Alan Başkanları Toplantısı” 16-17 Haziran 2022 tarihlerinde İzmir Kemeraltı’nda bir araya geldi.

Toplantının ilk günü 16 Haziran’da  Efes, Bergama, Bursa-Cumalıkızık, Ani Arkeolojik Alanı, İstanbul Tarihi Alanları, Nemrut, Göbeklitepe Alan Başkanlarının ve temsilcilerinin katılımıyla “Yönetim Planı Hazırlama, Uygulama, İzleme ve Revizyon Süreçleri”, “Dünya Miras Alanlarında İletişim ve İşbirliği” ve “Dünya Miras Alanlarında Yerel Farkındalık ve Bilinçlendirme” temaları çerçevesinde sunumlar gerçekleştirildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı ortaklığıyla belirlenen temalarda, kendi alanlarına dair sunumlar gerçekleştiren Alan Başkanları ve temsilcileri, tecrübelerini, alanlarında gerçekleştirilen ve gerçekleştirilecek projeleri, alanlarının avantajları ve dezavantajlarına dair fikirlerini paylaşma fırsatı buldular.

17 Haziran günü ise Kadifekale, Antik Tiyatro, Smyrna Antik Kenti, Havralar Bölgesi ve Kemeraltı ziyaret edilerek , saha ziyareti sonrasında İzmir Tarihi Liman Kenti UNESCO Dünya Mirası dosyasının hazırlık sürecine ve tanıtımına dair sunumlar gerçekleştirildi. Toplantının ikinci günü açılış konuşmasını yapan İzmir Vali Yardımcısı Sayın İsmail Çorumluoğlu, sürecin büyük bir gayretle devam ettiğini, İzmir Valiliği olarak süreci heyecanla takip edip desteklediklerini belirtti. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nin Alan Başkanlarını misafir etmenin gurur verici olduğunu belirten Çorumluoğlu, bu birlikteliğin devam etmesi gerektiğini, alanların tecrübelerini birbirleriyle paylaşarak, ülke turizmine büyük katkı sağlayacağını dile getirdi. Ardından İzmir Tarihi Liman Kenti Alan Uzmanlarının alana ilişkin sunumu gerçekleştirildi ve katılımcı diğer alan başkanlarının İzmir Tarihi Liman Kenti hakkındaki yorumları ve önerileri alınarak karşılıklı bilgi alışverişinde bulunuldu

Bizlerde UNESCO Bursa Alan Başkanlığı ekibi olarak, İzmir Tarihi Liman Kenti Alan Başkanlığı (TARKEM)’e adaylık süreci çalışmalarında başarılar dileriz.

Sevgi ve Saygılarımızla…