Prof. Dr. Neslihan TÜRKÜN DOSTOĞLU

Prof. Dr. Neslihan Türkün Dostoğlu 1955 yılında Bursa’da doğmuştur. İlkokulu Bursa’da, orta ve lise öğrenimini Robert Kolej’de  tamamlamış ve 1978’de O.D.T.Ü. Mimarlık Bölümü’nden mezun olmuştur. Aynı Bölüm’de yüksek lisans derecesini aldıktan sonra doktora bursu kazanarak ABD’ye gitmiş ve 1986’da University of Pennsylvania’da doktorasını tamamlamıştır. O.D.T.Ü. ve University of Pennsylvania’da araştırma görevliliği yapan Dostoğlu, Anadolu Üniversitesi’nde 1988-1990 yılları arasında yardımcı doçent olarak çalışmıştır. 1990-1994 döneminde Bursa’da serbest mimarlık yaptıktan sonra Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi’ne bağlı Mimarlık Bölümü’nün 1994’te açılmasıyla birlikte akademik kariyerine devam etmiştir. 1997’de doçent, 2003’te profesör ünvanını alan Dostoğlu, Uludağ Üniversitesi’nde dokuz yıl Mimarlık Bölüm Başkanı olarak görev yapmıştır.Ayrıca, Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu üyesi ve başkanı olmuştur (1998-2008).

2010’da İstanbul Kültür Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde göreve başlayan Dostoğlu’nun yurtiçinde ve yurtdışında yayımlanmış pekçok makalesi ve bildirisi, Osmanlı Döneminde Bursa ile Bursa Kültür Varlıkları Envanteri: Anıtsal Eserler başlıklı kitapları,
editörlüğünü yaptığı Çarşının ÖyküsüBursa’nın Tarihi Mahalleleri I; Bursa’nın Tarihi Mahalleleri II  ve Cumhuriyet Döneminde Kadın ve Mimarlık başlıklı kitapları bulunmaktadır. Çeşitli araştırma projelerinde ve mimari projelerde yürütücülük yapan Dostoğlu, 2008-2009 döneminde Avrupa Birliği hibe fonları kullanılarak tamamlanan “Restorasyon Alanında Kalifiye Ara Eleman Yetiştirme Projesi”nde Eğitim Koordinatörü olarak sorumluluk üstlenmiştir. Dostoğlu’nun mimari proje yarışmalarında kazandığı ödülleri  bulunmakta olup, 2010’da Darmstadt Belediye Meclisi’nin kararıyla Bursa ve Darmstadt arasındaki ilişkilerin güçlenmesine yaptığı katkılar nedeniyle Dostluk Madalyası’na layık görülmüştür.