UNESCO BİLGİLENDİRME TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Büyükşehir Belediyesi’nin koordinasyonunda hazırlanan ‘Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğu’nun Doğuşu’ isimli adaylık dosyasının değerlendirilmesinin ardından Bursa, 2014 yılında, Hanlar Bölgesi, Sultan Külliyeleri ve Cumalıkızık ile UNESCO Dünya Miras Listesi’ne adını yazdırdı. Bursa’da faaliyet gösteren kamu kurum ve kuruluşlarından temsilciler ile ilgili bölgelerin muhtarları ve vatandaşların da katıldığı UNESCO Dünya Mirası Bursa Bilgilendirme Toplantısı 2 Mayıs 2018 Çarşamba günü Tayyare Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Bursa Valisi İzzettin Küçük ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa Alan Başkanı Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu’nun gerçekleştirdiği,  UNESCO Dünya Mirası Bilgilendirme Toplantısı’na katıldı.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, toplantıda yaptığı konuşmada, Bursa’nın tarih ve turizm şehri olduğunu vurguladı. UNESCO Dünya Miras Listesi’ne giren Bursa’nın özelliklerine işaret eden Başkan Aktaş, kentin değerlerinin öne çıkarılıp tanıtılması konusunda Büyükşehir Belediyesi ve Valilik’in yanı sıra Bursa’ya değer katan, bu kentte çalışan ve yaşayan herkesin sorumluluk taşıması gerektiğini belirtti. Bursa’nın tarihi derinliğinin algılanıp kentin misafirlerine de anlatılması gerektiğini ifade eden Başkan Aktaş, “Bursa’nın bundan sonra gelişen alanı kesinlikle turizmdir. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmek kesinlikle bir ayrıcalıktır. Bursa’nın bu değerini daha donanımlı kullanmalıyız” diye konuştu.

Bursa’nın sahip olduğu güzelliklerin turizm alanında ses getirmesi için topyekün çalışmaya ve birlikteliğe ihtiyaç duyulduğuna dikkat çeken Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Aktaş’ta desteklerinden dolayı Vali Küçük’e şükranlarını iletti.

Bursa Valisi İzzettin Küçük de kentin değerlerine dikkati çekerek, “Ülkemizde 60 bine yakın koruma altında yapı, ünite mevcut. Bunun 30 bine yakını İstanbul’da bulunuyor. İkinci sırada ise ilimiz Bursa bulunuyor. Bu eserlerin birçoğu kurucusu olması sebebiyle Osmanlıya ait eserler. İznik gibi, önceki dönemlerden zenginlikleri ile Bursa, turizm bakımından çok zengin bir il. Orta doğudan, Avrupa’ya dünyanın birçok noktasından insanları kendisine çekebiliyor. İşte bu değerlerin korunması ve gelecek nesillere aktarılması çok önemli.” dedi.

UNESCO Bursa Alan Başkanı Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu ise UNESCO hakkında bilgi verdiği toplantıda, Bursa’nın UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giriş süreci ve avantajları ile ilgili bir sunum yaptı.

İznik’in de UNESCO Dünya Mirası Listesi’nin Geçici Listesi’nde olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Dostoğlu, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren kentlerle ilgili farkındalığın arttığını, turizm, sahiplenme, finansal destek, koruma, hasar giderilmesi ve teşvik konularında bu şehirlerin artı değer kazandığını sözlerine ekledi. Bursa’nın bu başarısının gelecek nesillere de aktarılmasının önemi vurgulanan toplantıda ayrıca, kentin üstün evrensel değerlerinin sürdürülebilmesi için uluslararası öneme sahip alanların korunması gerekliliği de değerlendirildi.

Konu ile ilgili Gazeteci Ersel Peker’in yazısına aşağıdaki linkten erişebilirsiniz: