17. Y.Y. OSMANLI EVİ MÜZESİ

Muradiye mahallesinde 17. yüzyılda bir paşanın konutu olarak yapıldığı tahmin edilmektedir. İlk yapıldığında sokağa tamamen kapalı olan zemin ve birinci katlardaki odaların pencereleri dış sofayla bağlantılıdır. Ancak, sonradan birinci katta Muradiye külliyesine bakan doğu cephesinde dört adet pencere açılmıştır. Konutun ikinci katında ise göz seviyesinde dokuz, bunların üstünde beş adet pencere bulunmaktadır. Zemin ve birinci kat duvarlarında taş kullanılmış, ikinci katın duvarları ise ahşap dikmeler arasında merdiven motifi şeklinde tuğlalarla örülmüştür.

Avludan merdivenle çıkılan birinci katta, konutun bahçesini gören geniş bir dış sofa ve bu sofaya açılan üç oda bulunmaktadır. İkinci katta ise ortada bir eyvan, sağda bir oda, solda ise baş oda bulunmaktadır. İkinci katta sofanın, eyvanın ve odaların tavanları
çeşitli renklerde motiflerle bezelidir.

Bina, 1946 yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kamulaştırılmış, 1958’de ilk teşhir düzenlemesi yapılarak, müze olarak ziyarete açılmıştır. 1973 yılında ikinci restorasyon ve teşhir düzenlemesi yapılmış, ancak 1992’de ziyarete kapatılmıştır. 2005’te üçüncü
düzenlemeyle Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından yeniden ziyarete açılmıştır.

Bursa Kültür Varlıkları Envanteri:Anıtsal
Eserler, Bursa Büyükşehir Belediyesi Yayınları,307.