Dünya Miras Alanları’na maddi destek sağlanıyor mu?

Dünya Miras Listesi’ne giren alanlar için UNESCO  Dünya Miras Fonu (WHF)’nu yönlendirerek koruma için destek verilebilmektedir. Bursa, listede yer aldığı için UNESCO Dünya Mirası Fonu’ndan yararlanabilme hakkını elde etmiş bulunmaktadır.

Ancak Dünya Miras Fonu daha çok gelişmekte olan ülkeler ya da Afrika ülkeleri gibi gelişmemiş veya savaş, doğal afet gibi kötü koşulların hüküm sürdüğü miras alanlarının tehdit ve tehlike altında olduğu ülkeler için kullanılmaktadır.

Örneğin Afganistan, Suriye, Kongo ve Filistin’deki Dünya Miras Listesi’nde yer alan varlıkların tümü yaşanmakta olan savaşlar sebebiyle Tehlike Altındaki Dünya Miras Listesi’ne kaydırılmışlardır. Miras alanları ciddi zararlar görmüş durumda olan bu ülkelerin, kültürel mirasları ile tekrar ilgilenebilecekleri zaman içerisinde Dünya Miras Fonu’ndan yararlanmaları olasıdır.

Bizim gibi ülkeler için, günümüzde uluslararası alanda oldukça ses getiren bir prestij olan Dünya Mirası sayesinde, uluslararası işbirlikleri, tarihi ve kültürel miraslar için geliştirilen farklı proje ve finansman kaynakları bulunabilmektedir.