Dünya Miras Listesi’nden Çıkarılmak Söz Konusu mu?

Varlıklar, Dünya Miras Listesi’nde yer almalarına neden olan özelliklerini kaybedecek derecede bozulurlarsa (büyük çapta kentsel veya turistik gelişim projeleri, afetler, savaş tehdidi vb.) ve aday gösterilirken karşı karşıya oldukları tehlikelere karşı önerilen önlemleri zamanında almazlarsa listeden çıkarılabilirler.

Dünya Miras Listesinden çıkarılmadan önce ilk olarak varlıklar Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi’ne kaydırılırlar.

Almanya’dan 2004 yılında Dünya Mirası Listesi’ne alınan ve sadece 2 yıl sonra 2006’da Tehlike Altındaki Miras Listesi’ne kaydırılan “Dresden Vadisi” örnek olarak gösterilebilir.

Kültürel Peyzaj olarak 2., 3., 4. ve 5. Kriterler kapsamında Dünya Mirası Listesi’ne alınan alanda Alman Hükümeti’nin yapmayı planladığı köprünün söz konusu varlığın sahip olduğu evrensel değere zarar vereceği gerekçesi ile Tehlike Altındaki Dünya Miras Listesi’ne alınmıştır. Almanya’nın köprüyü inşa etmesi üzerine ise varlık 2009 yılında Dünya Mirası Listesi’nden çıkarılmıştır.