40. DÜNYA MİRAS KOMİTE TOPLANTISI İSTANBUL’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Dışişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, UNESCO Türkiye Millî Komisyonu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve İstanbul Sit Alanları Alan Yönetimi Başkanlığı’nın oluşturduğu ve Başkanlığını Dışişleri Bakanlığı Yurtdışı Tanıtım ve Kültürel İlişkiler Genel Müdürü Büyükelçi Sayın Lale ÜLKER’in üstlendiği Görev Gücü tarafından ev sahibi ülke hazırlıkları yürütülen Dünya Mirası Komitesi’nin (DMK) 40. Oturumu, Türkiye’nin başkanlığında ve ev sahipliğinde 10-17 Temmuz 2016 tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi’nde (ICC) gerçekleşmiştir. Komite İçtüzüğü gereğince ev sahibi ülkenin oturum başkanlığı görevini de yürütmesi hükmünce Büyükelçi Lale ÜLKER’in DMK 40. Oturumu Başkanlığını ve Dışişleri Bakanlığı Kültürel Diploması Genel Müdür Yardımcılığı Daire Başkanı Sayın Cem KAHYAOĞLU’nun Toplantı Koordinatörlüğünü üstlendiği Komite çalışmalarına Komite üyesi 21 devletin yanı sıra Sözleşmeye taraf olan 87 devlet temsilcisi, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler, Yerel Yönetimler, Alan Başkanlıkları temsilcileri ve Gençlik Forumu katılımcılarının da aralarında bulunduğu 1971 kişi katılmıştır. İstanbul’da gerçekleştirilen 40. UNESCO Dünya Miras Komite Toplantısı’na, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Üyesi ve Bursa Alan Başkanı Prof. Dr. Neslihan DOSTOĞLU, Bursa Alan Başkanlığı personelleri Y. Mimar Ayten BAŞDEMİR TACİROĞLU ve Y. Sanat Tarihçisi Eser ÇALIKUŞU da katılarak toplantıyı takip etmişlerdir.

10 Temmuz 2016 tarihinde İstanbul Kongre Merkezinde yapılan açılış töreninde, Başbakan Sayın Binali YILDIRIM’ın video mesajından sonra, Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Sayın Numan KURTULMUŞ, UNESCO Genel Direktörü Sayın İrina BOKOVA, Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Sayın Nabi AVCI, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Kadir TOPBAŞ, Dünya Mirası Komitesi 40. Oturumu Başkanı Büyükelçi Sayın Lale ÜLKER, UNESCO Genel Konferansı Başkanı Sayın Stanley Mutumba SİMATAA, UNESCO Yürütme Kurulu Başkanı Sayın Michael WORBS ve UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sayın M. Öcal OĞUZ konuşma yapmış; UNESCO Türkiye Millî Komisyonu ile İstanbul Sit Alanları Yönetimi Başkanlığı tarafından düzenlenen ve farklı ülkelerden gelen 31 gencin katılımıyla gerçekleşen “Gençlik Forumu” katılımcılarından Sayın İdil MALGİL (Türkiye) ve Sayın Jorge Antonio Chávez MAZUELOS (Peru) Gençlik Forumu Sonuç Bildirisini okumuş; açılış töreninin sonunda Genel Direktör İrina BOKOVA tarafından ney sanatçımız Sayın Kudsi ERGUNER’e “UNESCO Barış Sanatçısı” unvanı verilmiştir. 10 Temmuz 2016 tarihindeki açılış töreni sonrasında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Kadir TOPBAŞ ICC’de, 11 Temmuz 2016 tarihinde ise Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Sayın Nabi AVCI Topkapı Sarayı’nda katılımcılar onuruna akşam yemeği vermiştir.

Türkiye’nin Komite Üyesi olarak UNESCO Nezdinde Daimi Temsilci Büyükelçi Sayın Hüseyin Avni BOTSALI başkanlığında Dışişleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve UNESCO Türkiye Millî Komisyonu uzman ve yöneticilerinden oluşan bir heyetle takip ettiği DMK 40. Toplantısının 11 Temmuz 2016 tarihindeki ilk gündem maddesinde kültürel ve doğal mirası koruma duyarlılığının yeni durumlar ve gelişmeler dikkate alınarak güçlendirilmesi çağrısını içeren İstanbul Bildirisi kabul edilmiştir. Ardından 2015 yılında Almanya’nın Bonn şehrinde gerçekleşen 39. Dönem toplantısının görüşme ve kararlarının özeti, DMM ve Danışma Kurullarının raporları, Dünya Mirası Sözleşmesi ve Sürdürülebilir Kalkınma, Tematik Programlar, Kapasite Geliştirme ve Kategori 2 Merkezler hakkındaki raporlar Komite tarafından karara bağlanmıştır. DMK tarafından 48’i Tehlike Altındaki Dünya Miras Listesi’nde (TADML) yer alan toplam 155 varlığın koruma durumu raporları değerlendirilmiş; Libya’nın beş, Özbekistan ve Mali’nin birer varlığı TADML’ne alınmış, Mikronezya Federe Devletlerinin bir varlığı ise eş zamanlı olarak Dünya Miras Listesine (DML) ve TADML’ne alınırken Gürcistan’ın bir varlığı da TADML’den çıkarılmıştır. DMK’nın en önemli gündem konularından biri olan yeni adaylıklar ve yeni kayıtlarla ilgili adaylık dosyalarının değerlendirilmesi sonucunda, 12 kültürel, 6 doğal ve 3 karma olmak üzere toplam 21 alanın kaydedilmesi ile 192 taraf devletten 165’ine ait Liste’deki varlık sayısı 1031’den 1052’e yükselmiştir. İstanbul oturumunda DML’ne kaydedilen varlıklar arasında Kars’ın Ocaklı Köyü sınırları içindeki Ani Arkeolojik Alanı da bulunmaktadır. Bu kayıtla Türkiye’nin DML’ndeki miras alanı sayısı 16’ya çıkmıştır. DMK Toplantısı 40. Oturumu kapsamında aralarında Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Prof. Dr. Nabi AVCI’nın da katıldığı “1970 ve 1972 Sözleşmeleri Arasında Eşgüdüm Sağlanmasına Yönelik Mevzuat Çalışmaları” ve UNESCO Türkiye Millî Komisyonunun “Türkiye’nin Dünya Doğal Miras Potansiyelleri ve Dünya Tarım Mirası” panelleriyle “Mirası Kurtarabilirsiniz” fotoğraf sergisi ve Doğal Miras Uzmanlarıyla tanışma ve strateji belirlemeye yönelik akşam yemeğinin de bulunduğu 40’ın üzerinde yan etkinlik yapılmış ve sergi düzenlenmiştir. 17 Temmuz 2016 tarihindeki kapanış oturumunda Polonya’nın Dünya Mirası Komitesi 41. Oturumuna Temmuz 2017’de Krakow’da ev sahipliği yapma önerisi oy birliğiyle kabul edilmiştir.

 

Ayrıntılı bilgi için bknz.: http://unesco.org.tr/dokumanlar/duyurular/40dmkk.pdf

 


BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BURSA ALAN BAŞKANLIĞI
Adres:Bursa Büyükşehir Belediyesi Ek Hizmet Binası Altınova Mah. Fuar Cad. Kat:3 Oda No:321 16090 Osmangazi/BURSA 
Tel: 0224 716 16 44 Faks: 0 224 716 16 45 E-Posta: alan.baskanligi@bursa.bel.tr