Bursa’nın UNESCO’ya karşı bundan sonraki sorumlulukları nelerdir?

UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmiş olmak, kültürel alanın üstün evrensel değerini ve alanın korunmasının tüm insanlığın yararına olduğunu göstermektedir.

UNESCO’ya ve uluslararası topluma karşı en büyük sorumluluğumuz,  bugüne kadar korumuş olduğumuz Dünya Miras Alanlarımızı bundan sonra da korumak ve koruma durumları ile ilgili kendimizi sürekli kontrol altında tutmaktır.

Dünya Miras Listesinde kültürel varlığı bulunan ülkeler, bu varlıkları ilgilendiren çalışma, koruma, yeniden işlevlendirme ve miraslar çevresinde gelişim ile değişime neden olan imar faaliyetlerini uluslararası denetime açmak, alanları etkileyecek büyüklükteki faaliyetleri UNESCO Dünya Merkezi’ne bildirmek zorundadırlar.

Alanların korunma durumları Bursa Alan Başkanlığı tarafından çeşitli yöntemlerle raporlanarak UNESCO Dünya Merkezi’ne iletilecektir. Bu yöntemler izleme göstergeleri raporları, “faaliyet raporları ve çalışma programları” değerlendirme raporlarıdır.

Söz konusu raporların hazırlanması aşamalarında tüm paydaşlarımızın bilgi ve desteğini sağlaması, mevzuat gereği Yönetim Planında belirtilen faaliyetlere öncelik vermesi ve bu faaliyetlere bütçe ayırması İzleme Sürecimiz içerisindeki en önemli sorumluluklarımızdandır.

Tehlike Altındaki Miras Listesine girmemek için izleme göstergelerinde belirlenen hususların gerçekleştirilmesi ve raporlarının hazırlanarak UNESCO’ya zamanında iletilmesi gerekmektedir.