Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep ALTEPE, UNESCO Dünya Miras Komite Toplantısı’nın 40. Oturumu’nun İstanbul’da gerçekleştirilmesi münasebetiyle ülkemize gelen çeşitli UNESCO uzmanlarından oluşan 10’u büyükelçilik düzeyinde olmak üzere 23 ülkenin temsilcilerini Bursa’da ağırladı.
UNESCO Nezdinde T.C. Daimi Temsilcisi Büyükelçi Hüseyin Avni BOTSALI’nın yanı sıra Panama, Holy See (Vatikan), Vietnam, Uganda, Lübnan, Sırbistan, Myanmar, Meksika ve Azerbaycan’dan gelen UNESCO Dünya Mirası Komitesi ülkelerinin daimi büyükelçileri ve UNESCO Genel Merkezi yöneticileri ile UNESCO’da, ilgili STK’larda veya ülkelerin delegasyonlarında çeşitli düzeylerde görevleri olan uzmanlardan oluşan 53 kişilik bir heyet, Başkan Altepe’yi Heykel’deki Tarihi Belediye Binası’nda ziyaret etti. Heyet içerisinde Peru, Kore, Yunanistan, Pakistan, Umman, Antigua&Barbuda, Namibia, Eritrea, Arjantin, Bulgaristan, Küba, Etiyopya, Botsvana’dan gelen temsilciler de yer aldı. 2014 yılında Dünya Miras Listesi’ne giren Bursa’yı merak ettikleri için Bursa’yı ziyaret etmek isteyen konuklar, ziyaret sonucunda Bursa’ya hayran kaldıklarını belirttiler ve Başkan ALTEPE’yi kente değer katan çalışmaları için tebrik ettiler.
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep ALTEPE, Bursa’nın ‘evrensel bir değer’ olduğunu söyleyerek, “Bursa, farklı bir şehir, bir tarih başkenti. Birikim açısından her alanda İstanbul’dan sonra gelen Bursa, tarihte İpek yolu ve Baharat yolu gibi ticaret yolları üzerinde bulunan önemli bir ticaret merkezidir. Günümüzde ise Bursa ticaret, sanayi, kültür ve turizm gibi birçok alanda önde olan bir kenttir. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Bursa’da Büyükşehir Belediyesi olarak bu tarihi birikimi gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarmak istiyoruz” dedi. “Bursa yapılan restorasyonlar sonucu işlev verilen tarihi yapıları ve gerçekleştirilen projeleri ile ‘yaşayan canlı bir tarih şehri’ ve önemli bir ‘müze kent’ oluyor” diye konuştu.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep ALTEPE, Bursa’nın değerlerinin UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmesinin ardından İznik’in de UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmesiyle ilgili çalışmaların hızlandırıldığını belirtti.
Başkan Altepe, Büyükşehir Belediyesi olarak Bursa’nın somut eserlerinin yanı sıra somut olmayan kültürel mirası için de çalışmalar yaptıklarını anlattı. Kent kültürü üzerine 300’ü aşkın kitap bastıklarını hatırlatan Altepe, Türkiye’nin farklı bölgelerinde kurulan 53 kent müzesine de Bursa’nın danışmanlık yaptığını kaydederek UNESCO temsilcilerinin sorularını cevapladı.
UNESCO heyetinden çeşitli temsilciler ise tarihi ve kültürel zenginlikleriyle dikkati çeken Bursa’yı çok beğendiklerini ve bu şehirde kendilerini evlerinde gibi hissettiklerini belirtti.
Konuklara, Bursa gezileri sırasında Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Abdülkadir KARLIK eşlik ederken heyet, Bursa Alan Başkanı Prof.Dr. Neslihan DOSTOĞLU rehberliğinde kentin dünya miras alanlarını yerinde inceledi. Heyet, UNESCO Dünya Miras Listesi’ne giren en önemli değerlerden Muradiye Külliyesi, Hanlar Bölgesi, Yeşil Külliyesi ve Cumalıkızık Köyü’nü ziyaret etti. Ayrıca UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’nde yer alan Karagöz ve Hacivat’ın gölge oyunlarının sergilendiği Bursa Karagöz Müzesi, Uluumay Osmanlı Halk Kıyafetleri ve Takıları Müzesi, Bursa Kent Müzesi, Irgandı Köprüsü ve Eski Kaplıca’yı da gezdi. Cumalıkızık Köyü’nde Cumalıkızık İlkokulu ve Ortaokulu’na giden öğrencilerden oluşturulan Genç Dünya Miras Koruyucuları (Cumalıkızık Patrimonitoları), gelen heyete Cumalıkızık hakkında bilgiler verdi. Heyet, Bursa Dünya Mirası ilan edildikten sonra yürütülen kültürel miras ile ilgili bilinçlendirme ve farkındalık arttırma çalışmalarından etkilendiklerini ve kendi ülkelerindeki alan başkanlıklarının çalışmalarını Bursa’yı örnek alarak sürdüreceklerini belirtti.