Bursa’da UNESCO coşkusu 2. yılında

Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde gerçekleştirilen yoğun faaliyetlerin ardından Bursa’nın, ‘Osmanlı İmparatorluğu’nun Doğuşu’ temasıyla; Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi, Sultan Külliyeleri ve Cumalıkızık ile UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmesinin üzerinden 2 yıl geçti. Köklü tarihi ve kültürel değerleriyle dikkat çeken Bursa’nın ‘UNESCO Dünya Kültür Mirası’ ilan edilişinin 2. yıldönümü, bu yıl da Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen programlarla kutlanıyor.
Tophane Meydanı’nda gerçekleştirilen ‘UNESCO Dünya Mirası Bursa Günü Kutlamaları’, vatandaşlardan ilgi gördü. İbrahim Benlioğlu ve öğrencilerinin ney dinletisi ile huzur dolu anlar yaşayan vatandaşlar, ‘Geleneksel El Sanatları Sanatkârlarının UNESCO Dünya Mirası Bursa Temalı Eserlerinin Sergisi’ni büyük ilgiyle izledi. Tezhip sanatçısı Arife Aktuğ, çini sanatçısı Nükhet Poyraz, dokuma sanatçısı Hatice Yüksel, ebru sanatçıları Zeynep Gültekin ve Mutlu Çatalkaya, naht ve kat’ı sanatçısı Gül Kölük, hat sanatçıları Beytinaz Kükrek ve Demirali Kurtulmuş, açılan stantlarda el emeği göz nuru ürünleri tanıttı, aynı zamanda da gönül verdikleri sanatlarını uygulamalı olarak icra etti.

Kültürel turizme katkı
Bursa’nın UNESCO Dünya Kültür Mirası yolculuğuna yoğun emek veren Bursa Alan Başkanı Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu, UNESCO sürecini anlatarak, “Bursa, 22 Haziran 2014’de Katar’da gerçekleştirilen ‘38. Dünya Mirası Komite Toplantısı’nda Hanlar Bölgesi, Sultan Külliyeleri ve Cumalıkızık Köyü ile ‘UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girdi. Bursa için çok onur verici bir durumdu bu. Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde kurulan Alan Başkanlığı ekibi olarak çalışma sürecinde çok büyük emekler, yoğun uğraşlar verdik ve sonuçta bu başarılı noktaya geldik. Şu anda Dünya Miras Listesi’nde, dünyada 1031, Türkiye’de ise 15 tane alan var. Bursa, bunlardan bir tanesi ve bu yüzden çok önemli. Çünkü bu durum, kültürel turizm açısından Bursa’ya çok önemli bir potansiyel getirmiş oldu. Kente gelen turistler sadece bu rotayı bile takip etseler, Bursa’nın değerlerini büyük oranda görebilmiş oluyorlar” dedi.
İznik’in geçici listede olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Dostoğlu, İznik’in de Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmesini temenni ettiklerini ve devamında da Bursa’nın tüm güzelliklerinin öne çıkmasını istediklerini kaydetti. Dostoğlu, her yıl 22 Haziran’ın ‘UNESCO Dünya Mirası Bursa Günü’ olarak kutlanacağını ifade etti.

Programlar sürüyor
Etkinlikler kapsamında 25 Haziran Cumartesi günü Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde (Merinos AKKM), 14.00 ve 16.00 saatleri arasında ‘Kültürel Rotalar İçerisinde UNESCO Dünya Mirası Kentler’ paneli gerçekleştirilecek. Bursa Alan Başkanı Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu’nun oturum başkanlığını yapacağı panelde, Türkiye’de Kültürel Rota Planlaması ve Miras Koruma, İpek Yolu Kültür Rotası, Türkiye-Balkanlar Kültür Rotası, Evliya Çelebi Kültür Rotası bildirileri sunulacak. Ayrıca ‘Bursa’nın Üstün Evrensel Değeri’ konulu sergi de 22 Haziran-10 Temmuz tarihleri arasında Ressam Şefik Bursalı Sanat Galerisi üzerindeki alanda, 10 Temmuz – 5 Ağustos tarihleri arasında ise Yeşil Külliye’de görülebiliyor.


BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BURSA ALAN BAŞKANLIĞI
Adres:Bursa Büyükşehir Belediyesi Ek Hizmet Binası Altınova Mah. Fuar Cad. Kat:3 Oda No:321 16090 Osmangazi/BURSA 
Tel: 0224 716 16 44 Faks: 0 224 716 16 45 E-Posta: alan.baskanligi@bursa.bel.tr