BURSA’NIN UNESCO SÜRECİ KENT KONSEYİ GENÇLERİNE ANLATILDI

‘Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğu’nun Doğuşu’ isimli dosyayla Bursa’nın UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girme süreci, Bursa Alan Başkanı Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu tarafından Bursa Kent Konseyi (BKK) Gençlik Meclisi üyelerine anlatıldı.

BKK Gençlik Meclisi tarafından düzenlenen ´UNESCO Dünya Miras Listesi’nde Bursa´ konulu seminer, gençlerin katılımıyla Kent Konseyi ofislerinde yapıldı. Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan Bursa Alan Başkanlığı ekibi tarafından hazırlanan ve UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girme başarısı gösteren ‘Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğu’nun Doğuşu’ dosyası hakkında Alan Başkanı Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu, gençlere bilgi verdi.
Toplantıya katılan BKK Başkanı Semih Pala, seminer öncesinde programı düzenleyen gençleri ve Bursa´nın yakaladığı başarıya büyük pay sahibi Alan Başkanlığı ekibini tebrik etti. Bursa´nın 8500 senelik tarihi olan çok önemli bir şehir olduğunu dile getiren Pala, birçok tarihi değeri içerisinde barındıran ender şehirlerden birisi olduğunu söyledi. Geçtiğimiz günlerde Avrupalı bir şirket tarafından 5000 şehir arasında yapılan yaşam kalitesi en iyi şehir araştırmasında Bursa´nın Türkiye´de birinci, genelde ise 48. sırada olduğunu hatırlatan Pala, “Ne kadar önemli bir şehirde yaşadığımızın bizler bile farkında değiliz. Bursa, UNESCO Dünya Miras Listesi’ne içinde birşeyler barındırdığı için girdi. Daha gün yüzüne çıkartılmayı bekleyen birçok değerimiz var. Başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere tüm kurumlar gerekli çalışmaları yapıyor” dedi.

BKK Gençlik Meclisi Başkanı Buse Kumbara, gençler olarak şehre sahip çıkmaları gerektiğini, bu kapsamda elde edilen başarıların gençler arasında daha fazla bilinmesi için toplantıyı düzenlediklerini belirtti.
BKK Gençlik Meclisi Kültür Turizm çalışma grubu temsilcisi Zeynep Girişen, Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu´na gençlere vakit ayırarak Unesco sürecini anlattığı için teşekkür etti. Bursa´nın Unesco listesine girdiğinden birçok gencin haberdar olmadığını ifade eden Girişen, bu amaçla toplantıyı organize ettiklerini söyledi.

“Büyük bir başarı elde ettik”
Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu, Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan Bursa Alan Başkanlığı ekibi tarafından hazırlanan ve UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girme başarısı gösteren ‘Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğu’nun Doğuşu’ dosyası ve çalışmalar hakkında bilgi verdi. Dünya´da Haziran 2014 itibariyle 1007 tane kültürel ve doğal miras olduğunu belirten Dostoğlu, Türkiye´den ise 13 tane alanın listeye girdiğini hatırlattı. 1998 seneinden 2011´e kadar 13 sene boyunca Türkiye´den hiçbir eserin listeye giremediğini anlatan Dostoğlu, “2011´den beri Bakanlığın büyük çalışması var. Belediyeler de artık bu işin içine girdi. Bursa, geçiçi listeye aslında 2000 senesinde girdi. 9 sene boyunca dilekçe tozlu raflarda kalmış. 2009´da Büyükşehir Belediyesi tekrar çalışmalara başladı. 2014´te listeye girmek için hedef kondu. Bu inanılmaz bir süreçti. Efes gibi dünyaca önemli bir değerimiz bile hala listede değil. Bu sene görüşülecek. Sürecin değerini buradan anlamalıyız. Bizler Bergama ile birlikte başvurduk. Bakanlıktan bize ´Bursa 2014´te listeye girdi girdi. Giremezseniz 53 sene beklemeniz lazım´ dendi. Böyle bir sorumluluğumuz vardı. Büyük bir başarı elde ettik” dedi.
Başvurular artıkça Unesco´nun geçici liste konusunu gündeme getirdiğini anlatan Dostoğlu, Türkiye tarafından Unesco´ya ilk olarak 1994 senesinde teslim edilen ve 2014´e kadar güncellenen geçici liste bulunduğunu dile getirdi. Şuanda Türkiye´den geçici listede 52 tane varlık bulunduğunu aktaran Dostoğlu, “2015 için Efes ve Diyarbakır öneriliyor. Bir sene içinde her ülke bir kültürel, bir de doğal miras ile başvurabiliyor. Başvuruken de bir hikayeniz olmalı. Bizler başvururken, Bursa´nın Osmanlı´nın ilk başkenti olmasıyla İstanbul´un başkent olana kadar ki sürede şehrin gelişme süreciyle başvurduk. En özgün yanı, her bir sultanın Bursa´nın farklı noktalarında külliye oluşturmasıdır. 2012´de senaryomuzu bu şekilde kurguladık. Dosyayı oluşturduktan sonra teslim ettik. Alanlarımızla ilgili arama toplantılarında her alanın güçlü ve zayıf yanları, fırsat ve tehditlerden oluşan GZFT analizleri yapıldı. UNESCO aracılığıyla ICOMOS’un gönderdiği uzmanlara alanlar anlatıldı” diye konuştu.
Son aşamada ise 15-25 Haziran 2014 tarihleri arasında Katar’ın Doha kentinde düzenlenen 38. Dünya Miras Komitesi toplantısında Bursa’yı anlattıklarını vurgulayan Prof. Dostoğlu, “Bakanlığın ve Büyükelçinin bizi yönlendirmesiyle toplantı öncesi sorulabilecek soruları tespit ettik ve bir paragrafla net cevapları yazdık. İngilizce olarak 21 ülkeye dağıttık.Oylama öncesi tüm heyetlerle birebir görüşmeye çalıştık. 1400 kişinin bulunduğu salonda, çalışmamızın 2 dakikada anlatılması istendi. Ancak hiçbir soru ve eleştiri gelmedi. Böylece Bursa listeye girdi. Aynı şekilde Bergama da listeye girdi” dedi.

Seminerin sonunda gençler konuyla ilgili sorularını Prof. Dr. Neslihan Türkün Dostoğlu cevapladı.

BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ


BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BURSA ALAN BAŞKANLIĞI
Adres:Bursa Büyükşehir Belediyesi Ek Hizmet Binası Altınova Mah. Fuar Cad. Kat:3 Oda No:321 16090 Osmangazi/BURSA 
Tel: 0224 716 16 44 Faks: 0 224 716 16 45 E-Posta: alan.baskanligi@bursa.bel.tr