CEM SULTAN VE ŞEHZADE MUSTAFA ÇELEBİ TÜRBESİ

Muradiye külliyesi sınırları içinde ve yakın çevresinde 15. ve 16. yüzyıllarda değişik Sultanlar tarafından yakınları için yaptırılan on üç adet türbe içinde en önemlilerden biri de Fatih Sultan Mehmed’in oğlu için inşa ettirilen Mustafa (Cem) Sultan Türbesi’dir. 1474 yılında ölen Şehzade Mustafa önce başka bir türbeye,  1479’da kendi türbesine gömülmüştür. Sonradan Sultan Abdullah, Sultan Cem ve Alem Şah da buraya defnedildiği için Türbe, Cem Sultan Türbesi olarak da isimlendirilmektedir.

Altıgen planlı türbenin kubbesi altıgen kasnak üzerine oturtulmuş olup, kurşunla kaplanmıştır. Duvarlar iki sıra tuğla ve arasına dikey tuğla yerleştirilmiş bir sıra taş ile örülmüştür. Üzerinde geniş bir saçak olan giriş kısmı ise tamamen mermerden yapılmıştır.
Türbenin iç duvarları pencere üzengilerine kadar altıgen firuze çinilerle kaplı olup, bunların üstleri altın yaldızlı rumilerle süslenmiştir. Kubbede ve duvarlarda zengin kalem işçiliği görülmektedir. Mihrab üzerine dilimli bir kemer yapılmıştır. Kapı, pencere kapakları ve alçı pencereler özgün yapılarını korumaktadır.

Bursa Kültür Varlıkları Envanteri:Anıtsal
Eserler, Bursa Büyükşehir Belediyesi Yayınları,656.