‘UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi’ne adını yazdıran Bursa’nın değerlerini geleceğe taşıyan Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde, İznik’in güzelliklerini gözler önüne seren faaliyetler kapsamında düzenlenen ‘UNESCO Dünya Mirası Olma Yolunda İznik’ konulu uluslararası sempozyum, yoğun katılımla başladı.
Büyükşehir Belediyesi’nin faaliyetleriyle UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girerek ‘evrensel değer’ hedefiyle buluşan Bursa’nın değerlerinden İznik de UNESCO yolunda…
Tarihi ve kültürel zenginliğiyle bir marka olan İznik’in de UNESCO listesinde yerini alması için çalışmalarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde ‘UNESCO Dünya Mirası Olma Yolunda İznik/Nicaea’ konulu uluslararası sempozyum gerçekleştirildi. İznik Gölü sahilindeki Grand Hotel Belekoma’da düzenlenen sempozyuma, yerli ve yabancı 45 akademisyen ve uzmanlar katıldı.
‘Evrensel değer’ hedefi
Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Abdülkadir Karlık, konuşmasında, İznik’in önemine değindi. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin Bursa’nın ve İznik’in tarihine verdiği değeri anlatan Başkanvekili Karlık, “İznik, tarihi ve kültürel mirasının yanı sıra aynı zamanda doğal güzellikleriyle ve şehir kimliğiyle dikkat çeken bir ilçemizdir. İznik’in sadece Türkiye’ye değil bütün insanlığa kalan evrensel bir miras olduğu düşünülerek, 2014 yılında başlatılan çalışmalar sonucu bu eşsiz değerdeki kent ‘UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınmıştır. Şu anda aday olan İznik’in de ‘evrensel değer’ olarak Dünya Miras Listesi’ne girmesini temenni ediyoruz” dedi.
Büyükşehir İznik’in yanında
Büyükşehir Belediyesi’nin Bursa’nın tarihi mirasını korumak, tanıtımını sağlamak ve gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla pek çok projeye imza attığını belirten Karlık, “Bursa, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yerini aldı. İznik’in de evrensel bir değer olarak UNESCO listesinde yer alması için her alanda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü olarak yapılan kazı çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle daha da yoğunlaştı. Kültür Bakanlığı ile yapılan protokol kapsamında surlardan antik tiyatroya ve Roma yoluna kadar ilçedeki tüm eserlerin sorumluluğunu Büyükşehir Belediyesi üstlendi. Gerçek anlamda tarihi değerlere sahip olan İznik’in evrensel değer kapsamına alınarak dünya mirası olmasını, İznik’in güzelliklerinin dünyayla paylaşılması ve yapılanların da bölgeye değer katmasını istiyoruz” diye konuştu.
Sempozyumun önemi
İznik’te 3 gün sürecek olan sempozyumun ilçeye değer katacağını ifade eden İznik Belediye Başkanı Osman Sargın da “İznik Bitinya’nın altın şehri, Roma ve Bizans’ın kültür şehri, Selçuklu’nun ilk Türk Yurdu, Osmanlı’nın Alimler Şehri… Sempozyumun İznik’in geleceğine yön vereceğine inanıyorum” dedi.
İznik Kaymakamı Ali Hamza Pehlivan ise yaklaşık 2,5 ay önce İznik’e tayini çıktığını hatırlatarak, ilçenin güzelliklerinin ve değerlerinin önemine vurgu yaptı.
Bursa’nın ‘UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmesine yoğun emeği bulunan Bursa Alan Başkanı Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu, Bursa’nın UNESCO sürecini hatırlatarak, İznik’in de UNESCO listesinde yerini almasının ilçenin geleceğine değer katacağını belirtti.
Bursa Vali Yardımcısı Yunus Fatih Kadiroğlu, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanı Aziz Elbas ve Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Danışmanı Ahmet Erdönmez’in de hazır bulunduğu sempozyuma; akademisyenler, kamu kurum kuruluşları ile sivil toplum kuruluşları temsilcileri, basın mensupları ve İznikliler yoğun ilgi gösterdi.
Dünden bugüne İznik
Sempozyumun ilk oturumu Prof. Dr. Urs Peschlow başkanlığında gerçekleştirildi. ‘İznik’te Arkeoloji, Sanat ve Mimari Miras: Geçmişe Bakış, Bugünün Fırsatları, Geleceğin İnşası’ konusunun ele alındığı oturumda; Prof. Dr. Mustafa Şahin, ‘İznik Yüzey Araştırmaları’, Prof. Dr. Christof Berns, ‘İznik’in Sütunları: Bir Kentin Çok Katmanlı Tarihine Bakış’, Doç. Dr. / Assoc Prof. Haluk Çetinkaya, ‘Bizans Döneminin İlginç Bir İnşaat Biçimi: Gizli Tuğla Tekniği ve İznik’teki Uygulamaları, Ali Altın, ‘Mezar Yapıları Işığında Hellenistik Dönemde İznik’, Dr. Barbora Weissova, ‘İznik Hinterlandı Arkeolojik Anıtlarını Tespite Yönelik Pilot Projenin Sonuçları’ ve Yacine Nicolas Benjelloun da ‘İznik Bölgesi’nde Kuzey Anadolu Fayı: Jeomorfolojik ve Arkeosismik Gelişim’ konularında çalışmalarını katılımcılarla paylaştı. Sempozyumda ayrıca, ‘Tarih ve Kültür: Geriye Kalanlar’, ‘Dünya Mirası İznik: İmkanlar, Sorunlar ve Çözümler’, ‘İznik’te Doğal Miras’, ‘Sivil Toplum ve Deneyimler’ temaları konuşuldu ve sempozyum İznik gezisi ile sona erdi.
<iframe src=”http://www.bursa.bel.tr/video_paylas.php?id=20480″ width=”560″ height=”315″ frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>