Bursa’nın “Bursa ve Cumalıkızık; Osmanlı İmparatorluğu’nun Doğuşu” başlığı altında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmiş olan alanlarının yerli ve yabancı turistler ile Bursalılara ve özellikle de Bursalı öğrencilere etkin bir şekilde tanıtılması, UNESCO Dünya Miras Listesi’nin ne olduğu, önemi ve kültürel miras bilincinin oluşturulması amacıyla Bursa ve Cumalıkızık Yönetim Planı’nın “Eğitim ve Bilinçlendirme” tema ve hedefleri dikkate alınarak “Genç Dünya Miras Gönüllüleri” projesi hazırlanmıştır.
“UNESCO Dünya Mirasları”, “Türkiye’deki Dünya Mirasları” ,“Bursa’daki Dünya Miras Alanları” ve “Bursa’nın Üstün Evrensel Değeri” konularında bilgilendirilen gençler sahada yerli ve yabancı turistler ile halkımızı “Sorumlu bireyler olarak görevlerimiz nelerdir? Dünya mirası olmamızın bize faydaları nedir?” konularında bilinçlendirmişlerdir.
Bursa Büyükşehir Belediyesi, Kültür ve Turizm Dairesi Başkanlığı’na bağlı Bursa Alan Başkanlığı ile Kültür ve Turizm Şube Müdürlüğü tarafından ortaklaşa yürütülen “Genç Dünya Miras Gönüllüleri” projesinin genç gönüllüleri 2015 yaz mevsiminde sahada uygulama yapmışlardır. Genç Dünya Miras Gönüllüleri Projesi lise düzeyinde farklı okullardan gelen toplam 21 öğrenci ile yürütülmüştür.
19 Aralık 2015 Cumartesi günü Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi, Orhangazi Salonu’nda gerçekleştirilen 2. Bursa Turizm Zirvesi Programı’nda saat 17:30-18.30 saatleri arasında “UNESCO ve Bursa” oturumu yapılmıştır. Bu oturumda Bursa Alan Başkanı Prof. Dr. Neslihan DOSTOĞLU “UNESCO Dünya Mirası Bursa: Fırsatlar ve Beklentiler” adlı sunumunun ardından Dünya Mirası Gezginleri Derneği Başkanı Atilla Ege ”UNESCO Dünya Miras Listesi” adlı sunumu gerçekleştirmiştir. Bu oturumun sonunda “Genç Dünya Miras Koruyucuları”na Bursa Büyükşehir Başkan Vekili Sn. Abdülkadir KARLIK ve Bursa Alan Başkanı Sn. Prof. Dr. Neslihan DOSTOĞLU tarafından öğrencilere sertifikaları takdim etmiştir.