ALAN YÖNETİMİ: DENEYİM VE PAYLAŞIMLAR MODÜLÜ BURSA’DA YAPILDI

Çekül Akademi, Tarihi Kentler Birliği ve Türkiye Belediyeler Birliği tarafından ortaklaşa yürütülen, “Alan Yönetimi: Deneyim ve Paylaşımlar Eğitim Programı”nın 3. Modülü 4-6 Mayıs 2016 tarihlerinde Bursa’da gerçekleştirildi. Eğitime İzmir Büyükşehir, Niksar, Ünye, Mardin Büyükşehir, Kayseri Büyükşehir, Eyüp, Sivas, Denizli Büyükşehir, Ayvalık, İzmit, Yalova, Mersin Büyükşehir, Foça, Taraklı, Edirne, Gaziantep Büyükşehir, Samsun Büyükşehir belediyelerinin alan yönetimi ve UNESCO konusunda çalışan birimlerden gelen 22 kişilik uzman kadro katıldı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Tarihi Kültürel Miras Şube Müdürlüğü, Bursa Alan Başkanlığı’nın desteği ile gerçekleştirilen eğitim çalışması, 4 Mayıs Çarşamba günü, Çekül Vakfı Bursa temsilcisi Mithat KIRAYOĞLU’nun açılış konuşması ile başladı. Bursa Alan Başkanlığı ekibinden Y. Restoratör Mimar Birben DURMAÇALIŞ’ın “Bursa’nın UNESCO Dünya Miras Listesi’ne Giriş Süreci” sunumu ile devam etti. Ardından Bursa Alan Başkanlığı ekibinden Y. Sanat Tarihçisi Eser ÇALIKUŞU “UNESCO Dünya Mirası Bursa’da Sürdürülen Alan Başkanlığı Faaliyetleri” konusunda sunumunu gerçekleştirdi. Öğleden sonra Dünya Miras Alanları’ndan Muradiye Türbeleri (II. Murad Türbesi, Cem Sultan Türbesi, Külliye hazire alanı), Cumalıkızık Köyü’nde Cami, Cumalıkızık Müzesi, Cin Aralığı ve tarihi sokaklar, Hanlar Bölgesi’nde Orhan Camii, Koza Hanı, Ulu Cami, Bedesten, Geyve Han, Uzunçarşı ziyaret edildi. 5 Mayıs Perşembe günü proje yönetimi uygulama çalışması, interaktif eğitim ve atölye çalışması gerçekleştirildi. Sabah programında katılımcılar ÇEKÜL Akademi alan yönetim uzmanı Namık Kemal Döleneken yönetiminde iki gruba ayrıldılar. Grupların moderatörlüğünü Bursa Alan Başkanlığı ekibinden Birben DURMAÇALIŞ ve Eser ÇALIKUŞU yürüterek, çeşitli belediyelerden gelen sanat tarihçisi, arkeolog, mimar, restoratör gibi farklı disiplinlerdeki uzmanlara Bursa’nın Dünya Miras Alanları’nı, alanlarda yönetim planı ile ilgili yürütülen faaliyetleri anlatarak katılımcıların sorularını yanıtladılar. Katılımcılar Bursa üzerinde çalışarak Dünya Miras Alanları’ndaki özgünlük, bütünlük ve kriterler üzerine düşüncelerini açıklayıp notlar aldılar. Ayrıca alanlarla ilgili alan gezisi sırasında tespit ettikleri konularla ilgili değerlendirmelerini Alan Başkanlığı ekibinin yönlendirmeleriyle mevcut durum analizi, hedefler ve eylemler başlıklarıyla not aldılar. 6 Mayıs Cuma günü ise katılımcılar çalışmalarını poster sunum haline getirdiler ve her iki grubun sözcüsü tüm katılımcılara sonuçları aktardılar.

Alan Yönetimi 3. Modül için ÇEKÜL Vakfı web sayfasında yer alan haber için aşağıdaki linke tıklayınız:http://www.cekulvakfi.org.tr/haber/farkli-illerden-17-belediye-deneyimlerini-paylasti   

 


BURSA METROPOLITAN MUNICIPALITY BURSA SITE MANAGEMENT UNIT
Address: Altınova Mah. Fuar Cad. Kat:3 Oda No:321 16090 Osmangazi/BURSA
Phone: +90 0 224 716 16 44 Fax: +90 0 224 716 16 45 E-mail: alan.baskanligi@bursa.bel.tr