Osmanlı Devleti’nin kuruluşuna sahne olan Bursa, surları, hanları, kaplıcaları, türbeleri, hamam ve çeşmeleriyle eşsiz bir tarihi mirasa sahiptir. Sadece tüccarların değil, aynı zamanda, doğudan batıya ve batıdan doğuya; bilgelerin, orduların, fikirlerin, dinlerin ve kültürlerin de geçtiği yol olan ipek yolu üzerinde bulunan şehrimiz özgün değerlerini günümüze kadar korumayı başarabilmiş bir tarih ve kültür şehridir.
Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak; tarihi mirasımızı korumak, tanıtımını sağlamak ve gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla pek çok projeye imza attık. Surlarından han ve hamamlarına, camilerinden külliyelerine, çeşmelerinden sokaklarına kadar Bursa’nın birçok noktasında restorasyon çalışması başlattık. Amacımız tarihi dokuyu yeniden gün yüzüne çıkarmak ve gelecek nesillere aktarmaktır.
Tüm bu yapısal uygulamaların yanında şehrimizin tarihi ve kültürel değerlerinin ulusal ve uluslararası platformlarda tanıtımını sağlamak da son derece önemlidir. Bu nedenle 2000 yılında Dünya Miras Geçici Listesi’ne yapılan başvurunun başarıya ulaşması için çalışmalar gerçekleştirdik. Bu çalışmalar, 2009 yılında Belediyemiz tarafından yeniden canlandırılmış, 2011 yılında Bursa Alan Başkanlığı’nın kurulması ile hız kazanmıştır. Belediyemiz koordinasyonunda hazırlanan “Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğu’nun Doğuşu” isimli “Adaylık Dosyası” kapsamındaki yedi alan; Hanlar Bölgesi, Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbeleri, Hüdavendigar, Yıldırım, Yeşil, Muradiye Külliyeleri ve Cumalıkızık Köyü 22 Haziran 2014 tarihi itibariyle toplam 1007 dünya mirasının yer aldığı UNESCO Dünya Miras Listesi’ne kabul edilmiştir.
Dünya Miras Listesi’ne alınmak, tüm dünyanın ortak mirası olma ayrıcalığına sahip olmaktır. Bunun yanında, UNESCO’dan teknik destek almaya, Dünya Mirası Fonu’ndan yararlanmaya ve bölgenin uluslararası platformlarda tanınmasına ve turizm potansiyelini arttırmaya imkan vermektedir.
Değerlerimizin UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer almasıyla birlikte, Bursa’nın turizm potansiyeli de artacaktır. Bizler de bu doğrultuda, bundan sonraki sürecin sağlıklı sürdürülebilmesi için Bursa Alan Başkanlığı koordinasyonunda kurumlararası eşgüdümü sağlayıp Yönetim Planı’nın uygulanması hususunda çalışmalarımızı sürdüreceğiz.
UNESCO Dünya Miras Listesi’ne kabul edilme sürecinde ilgi ve desteklerini bizden esirgemeyen tüm kurum, kuruluş, paydaşlarımız ile katılımcılara teşekkür eder, saygılarımı sunarım.