Konya’nın Çumra ilçesi civarındaki Çatalhöyük neolitik kenti UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alındı.
Yunus Emre Enstitüsü tarafından Devlet Resim Heykel Müzesi’nde düzenlenen “3. Türkçe Yaz Okulu” programının açılışında konuşan Ertuğrul Günay Anadolu’daki tarihi miraslardan bahsederek, Türkiye’den Dünya Miras Listesi’ne 9 yerin girdiğini, geçen yıl Selimiye Camisi ve Külliyesi’nin de bu listeye alınmasıyla sayının 10’a çıktığını anımsattı.
UNESCO Dünya Mirası Komitesi’nin dün Rusya’nın St. Petersburg kentinde toplantı yaptığını bildiren Günay, ‘”Toplantıda, yaklaşık 9 bin yıl önce insanların ilk topluluk olarak yaşadığı bir tarım kenti olan Konya Çumra civarındaki Çatalhöyük neolitik kenti Dünya Mirası Listesi’ne alındı” dedi.
Türkiye için bu sayının az olduğunu sözlerine ekleyen Günay, hayalindeki sayının 30 olduğunu belirtti. Cumhuriyetin 100. yılında bu sayıyı çok daha yukarı taşıyacaklarını dile getiren Bakan Günay, şu anda Dünya Miras aday listedeki sayının 37 olduğunu bildirdi. Günay, Anadolu’da tarihten kalmış ne varsa hepsini insanlığın ortak mirası olarak kabul ettiklerini kaydetti.
Yunus Emre Kültür Merkezleri’nin Türkiye gibi bir ülke için çok geç kalmış girişim olduğuna dikkati çeken Günay, son 5 yıl içinde bu konuda bir yasa çıkardıklarını, Ankara’da tarihi bir binayı da merkez haline getirdiklerini anlattı.
Dünyanın çeşitli yerlerindeki merkezlerin 4 yılda 24’e ulaştığını belirten Günay, ”İnşallah yılsonuna kadar 30’a yaklaşacağız” dedi.
Merkezlerin Türklerin çoğunlukla yaşadığı ülkelerde yoğunlaşması gerektiğini vurgulayan Günay, yurt dışı seyahatlerinde, Yunus Emre Kültür Merkezleri’ne giderek, öğrencilerle bir araya geldiğini anlattı.
Yaz okulu kapsamında 250 konuğun Türkiye’de bulunduğunu ifade eden Günay, öğrencilerin Ankara gezisine, Resim Heykel Müzesi’nden başlamalarını tavsiye etti. Bakan Günay açıklamasında öğrencilerin Ankara’nın yanı sıra İstanbul, Kapadokya, İzmir, Samsun, Adıyaman gibi farklı illeri de gezeceklerini belirtti.
İlgili Yazılar :
http://www.kulturvarliklari.gov.tr/TR,46251/catalhoyuk-neolitik-kenti-konya.html