KOCAELİ GÖLCÜK–BAŞİSKELE TERMAL TURİZM MERKEZİ BİRLİĞİ YETKİLİLERİ VE GÖLCÜKLÜLER BURSA VE CUMALIKIZIK’I ZİYARET ETTİ

Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş´in Başkanlığını yaptığı, Kocaeli Gölcük – Başiskele Termal Turizm Merkezi Birliği tarafından hazırlanan Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) ve Gölcük Belediyesince finanse edilen “Saraylı – Örcün Tarih Koridorunda Doğal Yaşam Projesi” çerçevesinde Bursa’nın Cumalıkızık Köyü’ne inceleme gezisi yapıldı.

Turizm Birlik Müdürü Ayşe Dışpınar’ın koordinatörlüğünü üstlendiği proje çerçevesinde Saraylı ve Örcün halkından yaklaşık 80 kişinin katılımıyla örnek incelemesi amacıyla  iki otobüs eşliğinde Bursa’ya gelindi. Öncelikle Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Dairesi Başkanlığı, Tarihi Kültürel Miras Şube Müdürlüğü’ne bağlı Bursa Alan Başkanlığı birim görevlisi Yüksek Sanat Tarihçisi Eser Çalıkuşu’nun sunumuyla; Bursa’nın kültür ve turizm değerlerinden ve bu değerlerin turizme kazandırılması noktasında dünden bugüne gelişiminden bahsedildi.   2014 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne giren Bursa ve Cumalıkızık ile ilgili yapılan çalışmalardan söz ederek, Cumalıkızık Köyü’nün şimdiki durumuna gelmesi için uzun süren çalışmalar yapıldığını ve bu çalışmalara devam edildiğini belirtti.

Proje koordinatörü Ayşe Dışpınar ise proje faaliyetlerinden bahsederek Bursa’nın Yıldırım İlçesi’nde bulunan Cumalıkızık köyü gezisi ile Saraylı – Örcün’de yapılacak projenin önemli benzerlikleri olduğunu belirterek “Saraylı – Örcün’de yaşayanların Cumalıkızık’ı yerinde görmelerini istedik. Bursa Büyükşehir Belediyemizin  ve Kocaeli Üniversitesi öğretim üyelerimizin tecrübelerinden yararlanmak istiyoruz. Projemizin süresi 24 ay ile sınırlı olacak, bizim hedefimiz bu süreyi en iyi şekilde geçirerek, Gölcük halkının projeyi benimsemesi ve sahiplenmesiyle, Saraylı ve Örcün’ün kültür ve turizm değerlerini tanıtmak, tarihi eserleri ve doğayı kullanırken korumak, doğal dokusunu bozmadan bir turizm cazibe merkezi yapmaktır. Bölgemizin kültür ve turizm değerlerinin ortaya çıkarılması ve turizme kazandırılması konularına önem veren proje iştirakçilerimiz olan başta Gölcük Kaymakamı Sayın Adem Yazıcı ve proje iştirakçimiz Gölcük Belediye Başkanı ve Birlik Başkanımız Sayın Mehmet Ellibeş’e bizlere bu imkanı sağladıkları ve destekleri için teşekkür ediyor saygılar sunuyorum” diyerek konuşmasını tamamladı.

Daha sonra Yeşil Türbe gezisi ve öğle yemeğinin ardından Cumalıkızık ‘a gidilerek yerinde inceleme yapılarak akşam saatlerinde Gölcük’e dönüldü. Geziden oldukça memnun kaldıklarını söyleyen, gezi sonunda oldukça ilgili ve heyecanlı olduğu gözlenen katılımcılar Saraylı ve Örcün’ün de Cumalıkızık gibi turizme katılmasını istediklerini ve bu projede seve seve yer alacaklarını bildirerek geziyi düzenleyen ve projede  emeği geçen herkese teşekkür ettiklerini söylediler.

Bursa’ya yapılan geziye Kocaeli Üniversitesi’nden Prof. Dr. Sami Karacan ve Doç. Dr. Esin Karacan ile birlikte Gölcük Belediyesi İmar Müdürü Berrin Özdil ile Proje Ofisinden Fatih Genç, Eğitmen ve Mali Danışman Sinan Berkdemir, Saraylı Muhtarı Rıdvan Büyükbudak ve Örcün Muhtarı Mustafa Uyar ile birlikte Saraylı ve Örcün halkından proje gönüllüleri katıldı.