Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi nedir?

Dünya Miras Listesi’nde yer alan varlıkların listeden çıkarılma olasılığına karşı bu mirasların daha iyi şartlarda korunmasını garanti altına almak üzere UNESCO ‘’Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi’’ni oluşturmuştur.

UNESCO Dünya Miras Merkezi, her yıl düzenli olarak toplandığında bir yandan yeni adaylık başvurularını gözden geçirirken diğer taraftan listedeki mevcut alanların korunma durumlarını da inceler. Taraf devletlere tavsiyelerde bulunur, üstün evrensel değerini yitirme riski bulunan alanların Tehlike Altındaki Dünya Miras Listesi’ne kaydırılmalarını değerlendirir. Bu listeye kaydırılmak ülkeler ve alanlar için prestij kaybına sebep olmaktadır.

Tehlike altındaki Dünya Miras Listesi’ne girmek, birçok ülke tarafından itibar kaybı olarak algılanmaktadır. Eğer bu listeye kaydırılmanın ardından o alana verilen zarar devam eder ise alan listeden tamamen çıkartılır. Ancak, alana verilen önem arttırılmış ve daha iyi korunmaya başlanmış ise tekrar normal listeye geçirilebilir.

1007 adet dünya mirasından 46’sı şu anda TEHLİKE ALTINDAKİ DÜNYA MİRASI listesinde olup, acil eylem planı uygulanması gerekmektedir.