UNESCO uluslararası düzeyde faaliyet gösteren ve devletlerin üyesi olabildiği “Uluslarası Kuruluşlar” statüsünde bir örgüt olduğu için “Uluslararası Sivil Toplum Örgütleri”nden farklı olarak bu örgütle iletişim T.C.Kültür ve Turizm Bakanlığı vasıtasıyla sağlanmaktadır.
Dünya Miras Listesi için başvuru yapmış bir varlığın Liste’ye alınmasında son söz sahibi ve karar verici olan UNESCO Dünya Miras Komitesi ‘dir.
Komite listeye başvuru yapan aday varlığın durumunu ICOMOS(kültürel varlıklar için) ve IUCN(doğal varlıklar İçin) gibi uluslararası yardımcı organlarının hazırladığı raporları da göz önünde bulundurarak yapar. Listedeki varlıkların koruma durumlarına dair hazırlanan raporları değerlendirir ve varlıkların gerektiği gibi yönetilmediği durumlarda taraf devletlerden gerekli adımları atmasını isteyebilir.
Aşağıdaki tabloda söz konusu kurumların adaylık başvurusu değerlendirmesindeki rolleri görülebilir.
Ayrıca, UNESCO tarafından hazırlanmış “Dünya Mirasları Uygulama Rehberi-2011”in (orijinal adı: The Operational Guidelines For the Implementation of the World Heritage Convention-2011) 6. Eki’nde yer alan tablodan ve III.J bölümünde açıklanan zaman tablosundan yararlanarak hazırlanmış olan “Neden 1 Eylül?” tablosuna bakmak için tıklayınız.