UNESCO DÜNYA MİRAS ALANLARI VE KÜLTÜR TURİZMİ PANELİ TAMAMLANDI

Bursa’nın ‘UNESCO Dünya Mirası’ ilan edilişinin 3. yıldönümünde ICOMOS Uluslararası Anıtlar ve Sitler Günü 2017 etkinliği sebebiyle, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen ‘UNESCO Dünya Miras Alanları ve Kültür Turizmi Uluslararası Paneli’ 16 Mayıs 2017 tarihinde Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Hüdavendigar Salonu’nda gerçekleştirildi.

Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Abdülkadir KARLIK, alanında uzman isimlerin yoğun katılım sağladığı panelin açılışında, Bursa’nın köklü kültürel değerleri olan bir şehir olduğunu ifade etti. Büyükşehir Belediyesi’nin Bursa’nın değerlerine sahip çıktığını anlatan KARLIK, “Bursa, 8500 yıllık tarihe sahip bir şehirdir. Her yanımız doğal ve kültürel zenginliklerle dolu… Uludağ’ı, Karagöz ve Hacivat’ı, kestane şekeri, havlusu, şeftalisi ve termal suları ile ünlenmiş olan ülkemizin en nadide şehirlerindendir, Bursa. Tarihte olduğu kadar turizm faaliyetleri açısından da Bursa, ülkemizde lokomotif şehirlerdendir. Büyükşehir Belediyesi olarak çalışmalarımızla Bursa’nın turistik bir cazibe merkezi olmasına gayret gösteriyoruz” diye konuştu.
Başkanvekili KARLIK, Bursa’nın Bitinyalılar’dan Osmanlı’ya kadar birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını belirterek, evrensel bir değer olan şehirde tarihi miras çalışmaları kapsamında 7 yılda 200’e yakın eserin ayağa kaldırıldığını, 450 yeni eserin restorasyon çalışmalarının devam ettiğini, Muradiye Külliyesi’nde yılda 1,5 milyonun üzerinde ziyaretçi ağırlandığını, turizm bölgesi olan Çarşı ve Hanlar Bölgesi’nin restorasyonlarla ayağa kaldırıldığını söyledi. KARLIK, İznik’in de ‘Dünya Mirası’ olabilmesi için çalışmaların sürdüğünü sözlerine ekledi. KARLIK, Dünya Miras Listesi konulu çalışmalarda eğitim ve bilinçlendirme faaliyetleri ile tanıtım ve kurumlar arası koordinasyona da önem verdiklerini sözlerine ekledi.

Bursa Alan Başkanı Prof. Dr. Neslihan DOSTOĞLU da Bursa’nın evrensel değerine dikkati çekerek, “Bursa’nın UNESCO Dünya Mirası ilan edilişini kutlamak ve koruma bilincini kentte yaygınlaştırmak amacıyla her yıl çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Bu sene Bursa’nın UNESCO Dünya Mirası ilan edilişinin 3. yıl dönümü… Bu nedenle panelin konusu ‘Kültür Turizmi’ olarak belirlendi” dedi.

Prof. Dr. DOSTOĞLU, UNESCO sürecinde Bursa’ya çok büyük destek veren UNESCO Milli Komisyonu Başkanvekili Büyükelçi Hüseyin Avni BOTSALI’ya da teşekkür etti. BOTSALI ise konuşmasında, ‘UNESCO Dünya Mirası’ Bursa’nın, kültürel değerlerine sahip çıkılması ve geleceğe taşınmasının önemine vurgu yaptı. Konuşmaların ardından, panelin, Prof. Dr. Neslihan DOSTOĞLU’nun başkanlığını gerçekleştirdiği ilk oturumunda, ICOMOS Türkiye Milli Komite Başkanı Prof. Dr. İclal DİNÇER, ‘Tarihi ve Doğal Değerlerin Korunmasında Sürdürülebilir Turizm İlkeleri’ konusunda çalışmalarını paylaştı. Ayrıca Edinburgh Alan Başkanı Adam WILKINSON ‘Edinburgh Dünya Miras Alanındaki Kültür Turizminde Fırsatlar ve Zorluklar’, Dubrovnik Belediyesi, Kıdemli Uluslararası İlişkiler Danışmanı Biserka SIMATOVIC ‘UNESCO Dubrovnik: Kültür Turizminin Zorlukları’ ve Kazan Devlet Kültür Enstitüsü, Rusya ICOMOS Komitesi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Rafael M. VALEEV de ‘UNESCO Dünya Miras Alanı Olarak Kazan Kremlini ve Kültürel Turizm’ konularında da katılımcılara bilgiler verdi. Başkanlığını Prof. Dr. İclal DİNÇER’in gerçekleştirdiği  ikinci oturumda ise ICOMOS Türkiye Milli Komite Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Can BİNAN “Kültürel ve Doğal Miras Turizmini Afiş ve Grafitiler Üzerinden Okumak”İstanbul Alan Başkanlığı, Müdür Yrd. Şehir Plancısı Muzaffer ŞAHİN “İstanbul UNESCO Dünya Miras Alanları ve Kültürel Turizm”, Bergama Alan Başkanı Yaşagül EKİNCİ DANIŞAN “UNESCO Dünya Miras Alanı Olarak İlan Edilmenin, Turizm Sektörünün ve Kültür Endüstrilerinin Gelişmesine Etkileri: Bergama Örneği”, Safranbolu Belediyesi’nden Mimar Başak DÖKMECİ “Dünya Mirası Safranbolu’da Sit Alanları ve Koruma Alanları Yönetimi ile Koruma – Kullanma Sürecinin Turizme Etkileri” ve Prof. Dr. Neslihan DOSTOĞLU ise “Dünya Mirası Bursa’da Kültür Turizmi: Sorumluluklar ve Gelecekten Beklentiler” isimli bildirilerini sundular.


BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BURSA ALAN BAŞKANLIĞI
Adres:Bursa Büyükşehir Belediyesi Ek Hizmet Binası Altınova Mah. Fuar Cad. Kat:3 Oda No:321 16090 Osmangazi/BURSA 
Tel: 0224 716 16 44 Faks: 0 224 716 16 45 E-Posta: alan.baskanligi@bursa.bel.tr