“UNESCO DÜNYA MİRASI BURSA” İLE İLGİLİ EĞİTİM/ATÖLYE ÇALIŞMASI YAPILDI

“UNESCO Dünya Mirası ve Bursa” konusu ile ilgili 2015-2016 eğitim-öğretim yılında Bursa Alan Başkanlığı tarafından yürütülen çalışmaların geliştirilerek yaygınlaştırılması amacıyla, 19-20-21 Ocak 2016 tarihlerinde Bursa’daki çeşitli okullardan katılan öğretmen/idareci ve uzman katılımcılarla gerçekleştirilen eğitim/atölye çalışması tamamlandı. Üç gün süren programın ilk günü Setbaşı Şehir Kütüphanesi’nde Bursa Alan Başkanlığı ekibinden Y.Restoratör Mimar Birben DURMAÇALIŞ’IN “UNESCO Dünya Mirası Bursa Sunumu” ile başladı. Ardından Bursa Alan Başkanlığı Koordinatörü Y. Mimar Ayten BAŞDEMİR’in “Bursa Alan Başkanlığı 2015 Yılı Faaliyetleri Değerlendirme Sunumu” ile devam etti. Sunumun ardından Bursa Alan Başkanlığı’nın eğitim ve bilinçlendirme faaliyetlerini içeren Farkındalık Yaratma Filmi gösterilerek, katılımcılar kendilerini tanıttı. Üçüncü sunum olan “UNESCO Dünya Mirasları Lise Sunumu”nu Bursa Alan Başkanlığı ekibinden Y. Sanat Tarihçisi Eser ÇALIKUŞU gerçekleştirdi. 20 Ocak Çarşamba günü sabahı Cumalıkızık Köyü’ne gidilerek tarihi sokaklar, Etnoğrafya Müzesi, Cumalıkızık Camisi gezildi. Gezi sonrası Setbaşı Şehir Kütüphanesi’nde Tarih Vakfı Projeler Koordinatörü Gülay KAYACAN’ın “Kültürel Miras Bilincini Geliştirmede Yerel/Sözlü Tarih Çalışmalarının Katkısı” sunumu gerçekleştirildi. Ardından Bursa Alan Başkanlığı ekibinden Restoratör Ümmü DOĞAN tarafından “UNESCO Dünya Mirasları konulu anaokulu-ilkokul-ortaokul sunum farklılıkları sunumu yapıldı. Öğleden sonra Dünya Miras alanlarından Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbeleri, Hanlar Bölgesi ve Yeşil Külliyesi ziyaret edildi. 21 Ocak Perşembe günü sabahı Dünya Miras Gezginleri Derneği Eğitim Komisyonu Başkanı Bilge AKCAN “ASP Net’i ve UNESCO Gençlerin Dünya Mirası eğitim programı” sunumunu gerçekleştirdi. Sunumun ardından Ayten BAŞDEMİR moderatörlüğünde tüm katılımcıların bulunduğu arama toplantısı yapıldı. Katılımcılara eşit süre verilerek ve herbirinin görüşleri alınarak, anaokulu, ilkokul-ortaokul, lise ve öğretmenler başlıkları altında belirlenen fikirler eylem olarak flipcharta yazıldı. Katılımcıların fikirlerinden oluşan eylemlerin yazıldığı kağıtlar panolara asılarak, katılımcılar tarafından eylemlere puan verildi. En yüksek puanı alan eylemleri, proje haline getirmek üzere 11 Şubat 2016 tarihinde uzman katılımcılarla 1 günlük bir atölye çalışması yapılmasına karar verildi.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından görevlendirilerek atölye çalışmasına katılan öğretmenler ve idareciler Ekrem ÇOMOĞLU, Levent ACAR, Meral KIZILTAN, Mehmet Salih ÖZTÜRK, Ayten EBEOĞLU, Turan TERZİ, Zehra KARAKUŞ, Filiz ERKAN, Nurdan GEZGİN, Mualla BULUT oldu. Çalışmaya ayrıca Bilge AKCAN (Dünya Miras Gezginleri Derneği, Eğitim Komisyonu Başkanı), Gülay KAYACAN (Tarih Vakfı, Yerel/Sözlü Tarih Projeler Koordinatörü),  Buket MENGÜNOĞUL (BBB, Kültür ve Turizm Şube Müdürlüğü, Gezi Koordinatörü) da katıldılar. Atölye çalışmasının sonunda tüm katılımcılara Bursa Alan Başkanı Prof.Dr.Neslihan DOSTOĞLU tarafından katılım belgeleri verildi.