UNESCO 40. Dünya Miras Komite Toplantısı bu yıl ülkemiz ev sahipliğinde gerçekleştirilecek olup, 10-20 Temmuz tarihleri arasında İstanbul’da yapılacaktır.
Dünya Miras Komitesi’nin her toplantısı için, ev sahibi ülke toplantı bağlamında bir gençlik forumunun organizasyonunu üstlenir ve bu etkinliğin sonuçları da Komite’nin açılış toplantısında sunulur.
Gençlik forumları jenerasyonlar arasındaki diyaloğun güçlendirilmesi, gençlerin yalnızca dinleyici ya da gözlemci değil aynı zamanda fikirlerini ortaya koyabilecekleri birer aktör olmaları için UNESCO’nun tavsiyesi ile düzenlenmektedir. Katılımcılar farklı ülkelerden genç insanlarla tanışma fırsatı bulup ortak sorunları tartışarak, mirası koruma konusunda kendi üzerlerine düşen rolleri keşfetmektedirler.
1995 yılından beri yapılan Gençlik Forumları’na Dünya Miras Komitesi’nin 18 üyesi ve sözleşmeye üye 13 ülkenin farklı meslek gruplarından genç uzmanlar katılmaktadır. Bu yıl Türkiye’nin de arasında bulunduğu 26 ülkeden 28 öğrenci ile forum 29 Haziran-12 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilmektedir.
Gençlik forumu kapsamında heyet 5-6 Temmuz 2016 tarihlerinde Bursa ve Cumalıkızık Dünya Miras Alanı ile Geçici Liste’de yer alan İznik’i içeren ziyaretler gerçekleştirmiştir.
Bursa ziyaretinde bulunan forum katılımcısı genç uzmanlar; Arnavutluk, Azerbaycan, Bosna Hersek, Burkina Faso, Küba, Finlandiya, Gürcistan, Almanya, Macaristan, Endonezya, İtalya, Kazakistan, Lübnan, Makedonya, Meksika, Norveç, Pakistan, Peru, Filipinler, Polonya, Portekiz, Tanzanya, Tunus, Vietnam, Zimbabve ve Türkiye’dendir.
Ayrıca kendilerine Fransa’dan UNESCO Dünya Mirası Eğitim Programı uzmanları ile Türkiye’den organizasyonun düzenleme heyetinde yer alan uzmanlar ve Türk akademisyenler eşlik etmiştir.
5 Temmuz’da Karagöz Müzesi’nde UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’nde bulunan Karagöz Gölge Oyunu hakkında bilgi verilmiş ve Karagöz Gösterisi sunulmuş ardından Eski Kaplıca ziyaret edilmiştir.
6 Temmuz günü öğlene kadar Muradiye Külliyesi’nde II Murad ve Cem Sultan Türbeleri ile açık hava müzesi, Hanlar Bölgesinde Orhan Cami, Ulu Cami, Koza Hanı ziyaret edilmiş ve tarihi çarşı aksı üzerinde yürünerek çarşı hakkında bilgi verilmiştir. Ardından Cumalıkızık Köyü’nde köyün sokakları gezilmiş ve bir tarihi ev ziyaret edilmiştir. 6 Temmuz günü öğleden sonra İznik’te Lefke Kapı, Abdulvahap Tepesi, Nilüfer Hatun İmareti ve Yeşil Cami, I Murad Hamamı, Roma Yolu, Orhan Cami (Ayasofya), Roma Tiyatrosu ve İznik Çini Vakfı ziyaret edilmiştir. I. Murad Hamamı’nda Bursa Büyükşehir Belediyesi çalışanlarınca yapılan sunum ile UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ndeki İznik’in tarihsel gelişimi hakkında bilgi verilmiştir. İznik Çini Vakfı’nda ise dünya çapında üne sahip olan İznik Çinisi’nin üretim aşamalarını yakından görmeleri sağlanmıştır.
Forum kapsamında 7 Temmuz tarihinde, 2020 yılında gerçekleştirildiği kurgulanan bir Dünya Miras Komitesi Toplantısı Simülasyonu İstanbul’da Arkeoloji Müzesi Kütüphanesi’nde gerçekleştirilmiştir. Simülasyonun konusu İznik adaylık dosyasının değerlendirilmesi olmuştur. Tüm komite üyesi ülkelerin gençlik forumu katılımcısı genç uzmanlarca temsil edildiği komite toplantısı simülasyonunda, İznik’in üstün evrensel değeri olduğu kabul edilmiş ve hazırlanmış olduğu varsayılan yönetim planının nasıl geliştirilebileceği tartışılmıştır.
Ev sahipliği Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Gençlik Forumu’nun Bursa ziyareti sonucunda Dünya Miras Alanlarımız Sultan Külliyeleri, Hanlar Bölgesi ve Cumalıkızık ile Dünya Mirası Aday Alanımız İznik dünya çapında bir katılımcı kitlesine en iyi şekilde tanıtılmıştır.
Gençlik Forumu organizasyonu Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Doç.Dr.Cenk HAMAMCIOĞLU koordinasyonunda İstanbul Alan Başkanlığı ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu tarafından yapılmış olup kendilerine bir çok Türk akademisyen ve ICOMOS Türkiye üyesi uzman destek olmuştur.
Fotoğraflar: Can Altun ÇIBLAK
Gençlik Forumu ile ilgili detaylı bilgiler için aşağıdaki linke tıklayınız:
http://40whc2016.istanbul/youth-forum/news/impressions/